Космическото тяло, което бе кръстено TrES-4, се върти около звездата GSC02620-00648, която се намира на 1435 светлинни години от Земята, съобщи БГНЕС.
Като обем TrES-4 надвишава Юпитер със 70%, но като маса отстъпва доста пред нашия гигант и съответно има много по-малка плътност - 0,2 г/куб. см. Името на TrES-4 е съкращение от "Transatlantic Exoplanet Survey" - мрежа от три телескопа в Аризона, Калифорния и на Канарските острови. Екзопланетата (т.е. планета извън Слънчевата система) се намира в съзвездието Херкулес, на 1435 светлинни години от Земята. Прави пълна обиколка на орбитата си за около три и половина дни, което означава, че една година там трае по-малко от тукашната календарна седмица. Температурата на повърхността й е много висока - над 1300 градуса по Целзий - заради близкото разстояние до звездата майка, което се изчислява на около 7 млн. км. ВВС цитира българския астроном, който обяснява, че TrES-4 е най-голямата екзопланета и при преминаването си пред звездата я затъмнява с около 1%. Именно благодарение на тази отслабена светлина - чрез т.нар. "транзитен метод" - астрономите установили съществуването на новото небесно тяло.
Д-р Мандушев е завършил СУ "Св. Климент Охридски" през 1989 г. и днес работи в обсерваторията Лоуел във Флагстаф, щата Аризона. Подробности за откритието, в което той има водеща роля, са предоставени за публикация в научното издание "Астрофизикъл джърнъл" под заглавие "TrES-4: A Transiting Hot Jupiter of Very Low Density". От обсерваторията определят новооткрития космически обект като "тайнствен" и "любопитен".
Пред Space.com учените говорят за "аномалия", тъй като на теория планетата би трябвало да бъде не по-голяма от Юпитер. За не по-малко интересна се смята и звездата й, влязла в регистрите под името GSC02620-00648. Предполага се, че тя е връстник на нашето Слънце, но е еволюирала по-бързо заради по-голямата си маса и е на път да се превърне в "червен гигант".