Телевизия Уай Ти Ен излъчи кадри, показващи посланика след нападението, с кървящо лице и китка на ръката. Той беше откаран в болница без опасност за
живота, уточни телевизията, цитирана от световните агенции и БТА.
 
Нападателят се нахвърлил срещу 42-годишния посланик, който участвал във форум на Корейския съвет за помирение и сътрудничество.

Вижте снимки >>
 
По време на нападението мъжът крещял: "Южна и Северна Корея трябва да се обединят", предаде Ройтерс. Крещял още, че бил против войната и започналите в понеделник съвместни американско-южнокорейски военни учения.

Полицията задържала нападателя, идентифициран като Ким Ки-джон, на 55 години, лидер на лявата организация "Уримадан". След арестуването му той продължавал да крещи антивоенни лозунги.

Според очевидци, мъжът бил в традиционно корейско облекло (ханбок).

През юли 2010 г. Ким Ки-джон бил осъден условно на две години затвор за това, че хвърлил парче бетон по японския посланик в Сеул, в знак на протест срещу териториални претенции на Токио в Японско море.

Президентът на САЩ Барак Обама се обади по телефона на посланика, за да му пожелае бързо оздравяване, съобщи говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом, Бернадет Мийхан.

Президентката на Южна Корея Пак Гън-хе заяви, че нападението срещу американския посланик в Сеул е атака срещу военния съюз между страната й и Съединените щати, предаде Франс прес.
 
"Става дума не само за физическо нападение срещу посланик (Марк) Липърт, но и за (атака) срещу съюза между Южна Корея и Съединените щати", заяви Пак Гън-хе в комюнике.  

Липърт пое функциите си в Сеул миналата година и е много популярен в страната, отбелязва АП. Съпругата му роди в Южна Корея и двойката даде на сина си корейско презиме.