Според него премиерът Дейвид Камерън всъщност иска Великобритания да остане в ЕС, предаде БТА.

Барозу изтъкна, че британският премиер добре знае, че без Европейския съюз Великобритания няма да има същото влияние.

Великобритания не би могла да преговаря със САЩ или Китай "на равна основа", смята още Барозу, който напуска поста си начело на ЕК при изтичането на мандата му в края на този месец.

Според него свободното движение на хора в рамките на ЕК е "основен" принцип, който не търпи промяна.

Британският премиер Дейвид Камерън бе заявил, че възнамерява да договори по-добра сделка за страната си в Европа преди референдума за излизане или оставане в рамките на съюза. Ако консерваторите останат на власт, референдум по въпроса ще се проведе до 2017-та година.

Жозе Мануел Барозу предупреди британския Дейвид Камерън да не се опитва да пренаписва принципа за свободата на движение в ЕС с думите, че тази свобода е от изключително важно значение за вътрешния пазар на съюза.

Изказването на Барозу по Би Би Си ще нанесе удар по усилията на Камерън преди изборите през 2015 г. да успокои избирателите, които се тревожат, че Великобритания понася икономически и културни щети защото равнището на имиграцията е твърде високо.

Консервативната партия на Камерън през последните седмици загуби двама важни свои представители, които преминаха в редиците на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП).

ЮКИП спечели първото си място в парламента на частични избори по-рано този месец. Партията иска да се сложи край на това, което нарича "имиграция на отворените врати".

 В днешна статия във в. "Дейли телеграф" Камерън пише, че "поставя миграцията в ЕС право в центъра на преговорите на Великобритания с Европа".

В. "Таймс", цитирайки неназовани източници, пише днес, че Камерън иска да се наложат ограничения върху броя на нискоквалифицирани работници от страни от ЕС, които могат да се регистрират за работа във Великобритания.

На въпрос за такова ограничение в интервюто, Барозу заяви, че то вероятно би било нарушение на правилата на ЕС, но посочи, че не му е известно да съществува конкретно предложение от Великобритания по тази тема.