Бомбардировките са нанесени срещу жилищен район северно от столицата Сана, предаде ДПА, като се позова на служител на министерството на здравеопазването.

40 мирни жители са били ранени.

Здравното министерство на Йемен е под контрола на шиитските бунтовници хуси, отбелязва ДПА.

Йеменските власти затвориха всички големи пристанища на страната заради ескалацията на конфликта, предаде Ройтерс, като се позова на официални източници.

Седем летища в южната част на Саудитска Арабия са били закрити за полети, съобщиха властите в комюнике, цитирано от британската агенция. В текста не е посочена конкретна причина, нито предполагаема дата за отмяна на мярката.

Четири египетски бойни кораба пък вече са преминали през Суецкия канал на път към Аденския залив. Очаква се те да достигнат Червено море тази вечер.

Огън в сунитско-шиитската студена война

Военната операция на арабските сунитски страни от Залива срещу шиитските бунтовници хуси в Йемен създава предпоставки за конфронтация с шиитски Иран.

Интервенцията срещу подкрепяните от Иран шиитски милиции заплашва да превърне сунитско-шиитската студена война в по-пряк конфликт, пише британският в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Хусите навлязоха вчера в Аден, в града настъпи хаос, а жителите му започнаха да плячкосват президентския дворец.

Йеменският външен министър заяви, че сунитските страни от Персийския залив са се отзовали на поисканата от йеменското правителство военна интервенция за обуздаване на настъплението на хусите.

Тази стъпка създава предпоставки за конфронтация между преобладаващо сунитските страни и шиитски Иран, който те обвиняват в намеса във вътрешните работи на страните в арабския свят, като подпомага групировки като хусите - последователи на шиитското течение зайдизъм, посочва вестникът.

Същевременно стана ясно, че Саудитска Арабия не изключи възможността за предприемане на сухопътна операция срещу шиитските бунтовници хуси в Йемен, предаде Ройтерс.

"Сухопътна офанзива може да е необходима за възстановяване на реда в Йемен", каза саудитски официален източник.

Малко по-рано Пакистан съобщи, че Саудитска Арабия е поискала от него да изпрати войници за операция в Йемен. Саудитската молба се проучва, каза говорител на пакистанското правителство.

Според анализатори, Саудитска Арабия възприема отбранителна позиция по саудитско-йеменската граница в съседство със централната територия на хусите или може би се опитва да въвлече силите на милицията в битка на втори фронт в северните планински райони.

Възможно е също сунитските страни да планират общи сили в подкрепа на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади, когото те, заедно с ООН, подкрепят като легитимен държавен глава.

Хусите, които контролират столицата Сана от септември миналата година, твърдят, че настъпват към Аден, за да пресекат нарастващото влияние на Ал Кайда. Според тях терористичната организация се е включила в коалицията на Хади с преданите му военни и племената от Юга.

Анализаторите се опасяват, че бойците на Ал Кайда, които имат силно влияние в Централен Йемен, може да се превърнат в ударна сила на евентуална сунитска отбрана, задълбочавайки поляризирания междуверски конфликт.

Настъплението на хусите набра скорост след кървавите бомбени атентати миналата седмица в две джамии в Сана, взели многобройни жертви сред зайдитските богомолци.

Според анализатори бързият им щурм цели да запази териториалните им завоевания, преди потенциална военна интервенция или мирни преговори. Саудитски представители заявиха, че ще предприемат необходимите мерки, ако мирните усилия (оглавени от пратеника на ООН в Сана Джамал Беномар) пропаднат.

Катар се опита да убеди ключови йеменски посредници да се срещнат в Доха, за да се договори мир, но засега военните действия получават преимущество пред дипломацията, заключава "Файненшъл таймс".

В същото време високопредставен представител на шиитските бунтовници хуси в Йемен обяви, че те са подготвени да се защитават срещу започната от Саудитска Арабия военновъздушна операция без помощта на своя съюзник в региона Иран.

Попитан дали хусите са обсъдили саудитската кампания с Иран и ще поискат помощ от него, Мохамед ал Бухаити, член на Политбюро на движението, отговори:

"Не. Йеменският народ е подготвен да се изправи срещу тази агресия без каквато и да било чуждестранна намеса."

Лондон и Париж подкрепиха операцията, Иран я осъди

Великобритания, Франция и Мароко изразиха подкрепа за саудитската военна намеса в Йемен в отговор на молбата на президента Хади за помощ срещу агресията на хусите.

САЩ, които подкрепят президента Хади, обещаха логистична и разузнавателна
подкрепа.

Техеран обаче осъди саудитската военна операция и я определи като "подкрепена от САЩ агресия".

"Иран ще положи всички усилия, за да обуздае кризата в Йемен. Въздушните удари, (нанасяни от международна коалиция) начело със Саудитска Арабия, трябва да спрат незабавно. Те нарушават суверенитета на Йемен", заяви министърът на външните работи Мохамад Джавад Зариф в швейцарския град Лозана, където днес ще възобнови преговорите с държавния секретар на САЩ Джон Кери за ядрената програма на своята страна.

Зариф даде да се разбере, че Иран ще "положи всички необходими усилия, за да обуздае кризата в Йемен".

Шиитски Иран е основен съюзник на хусите в борбата им със силите на президента сунит Абд Рабу Мансур Хади, подкрепян от сунитските арабски монархии в района.

Държавната иранска телевизия показа кадри с разрушения, десетки трупове и ранени хора.

"Много йеменски граждани бяха убити при подкрепените от САЩ агресии в Йемен", се каза в излъчен материал.