По-рано се появи информация, че президентът Абд Рабу Мансур Хади е напуснал Аден с хеликоптер и не е ясно къде е, съобщи иранската телевизия Прес ти ви, цитирана от ТАСС, и БТА. Висши съветници на президента и правителствен служител обаче казаха, че той се намира в Аден и няма намерение да напуска града, предаде Ройтерс.

"Призоваваме хората да сплотят редиците си и сме убедени, че йеменският народ, арабските народи и правителства няма да се съгласят Аден да бъде завзет", каза Мохамед Марем, шеф на канцеларията на президента.

Хади обяви Аден за временна столица, след като бе изгонен от Сана.
В Аден са влезли части на йеменската армия, преминали на страната на шиитските бунтовници хуси, подкрепящи "Ансар Аллах". Според източник те са задържали министъра на отбраната Махмуд ас Субейхи и брата на президента.
Хусите са обявили награда от 20 милиона риала (100 000 долара) за залавянето на Хади.

"Призоваваме всички съседни държави да запазят спокойствие и да преминат на страната на йеменския народ в борбата му с терористичната групировка Ал Каида", каза представителят на "Ансар Аллах".

По думите му "йеменците сами ще решат своите проблеми чрез политическо уреждане".

Франс прес цитира служители на летището в Аден, че то е затворено от съображения за сигурност. Ройтерс съобщи, позовавайки се на очевидци, че бойни самолети са прелетели над Аден и са изстреляли ракети по района, в който е резиденцията на Хади.

Според думите им зенитни батареи са открили огън по самолетите. ТАСС предава, че се води интензивна престрелка в Аден близо до телевизионния център и в района Ет Тауахи, където е Управлението по политическа сигурност.

По-рано на държавните служители в Аден им бе наредено да се прибират по домовете си, някои жители започнаха да се въоръжават в очакване на нападението на шиитските бунтовници хуси, предаде Ройтерс, цитирайки очевидци, преда БТА.

Вижте снимки >>>

Хусите превзеха днес военновъздушната база Ал Анад, на 60 км северно от Аден.
Според телевизия Ал Арабия, цитирана от ТАСС, хусите са взели оръжието в базата. Йеменски сайт съобщи, че нападателите са били с униформи на специалните части. Бунтовниците влезли в базата с три танка и с леко стрелково оръжие.

В неделя бунтовниците превзеха третия по големина йеменски град - Таиз, и продължиха към Аден, припомня ТАСС.

Следобед йеменският министър на външните работи Рияд Ясин призова за незабавна арабска военна интервенция срещу напредващите шиитски бунтовници, предаде Асошиейтед прес.

Ясин каза пред дубайския канал "Ал Арабия", че Йемен е поискал от арабските страни - особено от богатите на петрол сунитски държави в Залива, да изпратят военновъздушни и военноморски сили, за да се противопоставят на шиитските бунтовници, известни като хуси.

Ясин обвини хусите, че проправят пътя към превземане на Йемен от Иран. Бунтовниците отричат да имат връзки с Иран.

Арабската лига съобщи, че ще разгледа предложението на йеменския външен министър за военна намеса.
Това ще стане на среща на министрите на външните работи от организацията утре, предаде Ройтерс.

По данни на телевизионния канал "Ал Манар" Саудитска Арабия е изпратила към границите на Йемен бронирана техника и артилерия.

Международно признатото йеменско правителство се обърна снощи към Съвета за сигурност на ООН с молба да подкрепи военна операция с цел да бъде отблъснато настъплението на хусите (шиитските метежници), предаде Асошиейтед прес, цитирайки постъпило в агенцията писмо на президента на Йемен.

В него йеменският лидер се обръща към Съвета за сигурност с искане да приеме резолюция, която би разрешила "на страните, желаещи да помогнат на Йемен, да окажат незабавна подкрепа на законните власти с всякакви средства, за да бъде защитен Йемен и да бъде спряна агресията на хусите".

Миналата седмица 142 души загинаха, а 351 бяха ранени при самоубийствени атентати срешу джамии в столицата на Йемен - Сана. Групировка, представяща се за йеменски клон на "Ислямска държава", пое отговорност за нападенията.