Това съобщи “Фокус”, като се позова на пресцентъра на прокуратурата. По-късно от държавното обвинение дадоха пресконференция, на която потвърдиха информацията.

Досъдебното производство бе образувано по сигнал на БСП, че в телевизионно интервю на 1 септември 2011 г. Танов е обявил количеството на държавния резерв от гориво за военновременни запаси, държано в "Лукойл" - 8 млн. литра.

На 3 февруари на шефа на митниците е повдигнато обвинение, наложена му е  мярка за неотклонение "подписка" и е разпитан в качеството на обвиняем, съобщи Румяна Арнаудова, говорител на Софийска градска прокуратура.
Той е привлечен под отговорност за престъпление по служба по чл. 359, ал. 1 от Наказателния кодекс - "който стане причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, по непредпазливост, се наказва с лишаване от свобода до 2 години или с пробация".

В случая обаче най-вероятно ще бъде приложен чл. 78а, при който обвиняемият се освобождава от наказателна отговорност с налагане на административно наказание от 500 до 5000 лева. Това се прави в случаите, когато за престъплението се предвиждат до 3 г. затвор и обвиняемият има чисто съдебно минало.

По същия начин прокуратурата действа и при бившия премиер Сергей Станишев, който бе обвинен, че е загубил седем секретни доклада от деловодството на Министерския съвет – три на ДАНС, два на МВР, един от Министерството на отбраната и един от НАТО.

Арнаудова уточни, че в рамките на един месец, какъвто е законовият срок, прокурорът по производството срещу Танов ще се произнесе.

"След като Ваньо Танов е привлечен като обвиняем, следва директорът на ДАНС Константин Казаков да отговори дали ще бъде отнет достъпът му до класифицирана информация", коментира пред "Фокус" депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев.
„Неговият началник – министърът на финансите Симеон Дянков, пък трябва да отговори дали е редно Танов да изпълнява длъжността си до приключване на това досъдебно производство. Явно е, че сигналът е имал основание, тъй като виждам, че прокуратурата е установила, че има данни за извършено престъпление”, допълни Курумбашев.

"Гарантирам, че лично ще следя в детайли случая с директора на Агенция „Митници”. Тук, очевидно, са повдигнати обвинения и на този пост министърът на финансите и министър-председателят търпят привлечен обвиняем", заяви бившият вътрешен министър Румен Петков. По думите му, докато такива хора са в управлението, България ще затъва.

„Аз това съм го казал много преди прокуратурата да повдигне обвинение. Танов е яркият показател за двойния стандарт – той е от Държавна сигурност. Той е и моя грешка, аз го развих без да го познавам и тогава така ме ориентираха професионалното ръководство на МВР, може би с най-добри чувства тогава", добави Петков по чието време като министър Ваньо Танов беше полицейски началник и стана шеф на ГДБОП.