"От много години вече в Европа си затварят очите за това как тази идеология добива нови следовници, как пропагандаторите й вербуват все нови последователи, организират маршове в чест на бивши есесовци", заяви Лавров на церемония по случай наближаващата годишнина от победата над нацисткия режим през 1945 г., предаде АФП, цитирана от БТА.

По думите на руския външен министър, станалото в Одеса на 2 май е "чист фашизъм".

По официални данни 46 души, главно проруски активисти, загинаха в петък при пожар в профсъюзния дом в Одеса, докато се бяха укрили там след сблъсъци с украински националисти. Според неофициални версии обаче жертвите са много повече, като те не са загинали при пожар, а са били избити.

"Няма да позволим да бъдат заметени под килима фактите, както се опитва да стори управляващата коалиция, която скри разследването от обществеността", увери първият дипломат на Москва.

Сергей Лавров обеща "нито частица от истината да не остане неразгласена".

ЕС готов за още санкции срещу Русия

Европейският съюз е готов при по-нататъшно задълбочаване на кризата в Украйна да наложи нови санкции на Русия, заяви на пресконференция днес председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Той добави, че ЕС е готов за тази стъпка, но оставя вратата за преговори с Москва отворена, включително и за нова преговорна среща в Женева.

По думите му, по-нататъшното задълбочаване на кризата в Украйна ще наложи преминаването към допълнителни санкции, за които Брюксел е готов.

"Призоваваме за постигането на дипломатическо решение", добави Ромпой.

Татарски лидер критикува Москва

Лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев, комуто Москва забрани да влиза в Крим, след като той отхвърли "анексията" на полуострова от Русия, разкритикува "връщането към най-лошите дни на Съветския съюз" и предупреди, че "мръснишкото" поведение на руснаците спрямо това мюсюлманско малцинство може да предизвика кръвопролитен конфликт.

Джемилев разказва, че преди оспорвания референдум в Крим на 16 март, който бе бойкотиран от кримските татари, президентът Владимир Путин му обещал в личен разговор Русия "да направи за татарите повече, отколкото Украйна е сторила за 23 години независимост".

"Казах на Путин, че не може да прави такива референдуми. Казах му, че ще му намеря в Крим села, които биха гласували за присъединяване към Япония, САЩ или Турция", добавя Мустафа Джемилев.

След като му бе наложена забрана да влиза в Крим, близо 3000 татари направиха през уикенда опит да го посрещнат на граничната бразда след сблъсъци със силите на реда.

След инцидента кримските власти, контролирани от Москва, заплашиха да преследват местните татари за "екстремизъм", отбелязва АФП.

АНКЕТА: Очаквате ли скорошно политическо решение на кризата в Украйна?