Документът бе подписан днес в Кремъл от президента на Русия Владимир Путин, председателя на Държавния съвет на Република Крим Владимир Константинов, премиера на републиката Сергей Аксьонов и кмета на Севастопол Алексей Чалий.

Вижте снимки от Крим>>>

"От деня на приемането в Руската федерация на Република Крим, в състава на Руската федерация се образуват нови субекти - Република Крим и град с федерално значение Севастопол", се казва в договора, който се прилага от датата на подписването му и влиза в сила от деня на ратификацията му.

Държавни езици в Република Крим са руски, украински и кримско-татарски.

Пределите на територията на Република Крим и на територията на града с федерално значение Севастопол се определят от границите на Крим, респективно - Севастопол, съществували в деня на приемането на Крим в Руската федерация.

Сухоземната граница на Крим с територията на Украйна е държавна граница на Руската федерация. Разграничаването на морските пространства на Черно и Азовско море се осъществява на основата на международните договори на Руската федерация, нормите и принципите на международното право.

Договорът дава период от един месец на онези жители на Крим, които могат да заявят желанието си да запазят притежаваното от тях украинско или друго гражданство. В противен случай те автоматически ще получат руско гражданство.

Съгласно договора, до 1 януари 2015 г. действа преходен период, в който ще се уредят въпросите за интегрирането на новите субекти на Руската федерация в икономическата, финансовата, кредитната и правната система на федерацията, в системата на органите на държавната власт, а също и въпросите на военната повинност и изпълнението на военната служба на територията на Република Крим и на града с федерално значение Севастопол.

Гражданите на Русия, призовани на военна служба в Крим и Севастопол, изпълняват военна служба на територията на Крим и Севастопол до 2016 г. включително.

Изборите за органи на държавната власт на Крим и Севастопол ще се проведат във втората неделя на септември 2015 г.

До тези избори управлението се осъществява от Държавния съвет на Крим - парламента и Министерския съвет, и от законодателното събрание на Севастопол.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За анексирането на Крим от Русия