Бойци от украинската организация "Десен сектор" и неизвестни лица в черни униформи без опознавателни знаци разстрелват украински войници, които отказват да изпълняват заповедите на командването да атакуват градове, където живее мирно население.

Вижте снимки >>>

Това заяви днес на пресконференция Остап Черний, говорител на опълченците в самообявилата се Луганска народна република, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

По думите му, правителствените сили обкръжили местни опълченци и по време на преговорите открили огън, вследствие на което били убити седем души от Луганската армия и 16 били ранени.

После 30 правителствени войници решили да сложат оръжие и да преминат "на страната на народа", каза Черний и добави, че "по последна информация бойци от "Десния сектор" са ги разстреляли".

По-рано днес от пресслужбата на "Луганската народна република" съобщиха за ИТАР-ТАСС, че бойци от Националната гвардия и "Десния сектор" са влезли в болница край градчето Лисичанск и са разстреляли настанените там за лечение украински войници. Персоналът на болницата бил успял да скрие ранените опълченци.

Днес временният президент на Украйна, Олександър Турчинов, съобщи, че при въоръжени сблъсъци в района на град Волноваха, Донецка област, са загинали 13 украински войници.

Пресслужбата на т. нар. Донецка народна република обаче заяви, че нямат информация, че нейни войници са участвали в боевете край Волноваха, в които загиналите били 20, а ранените - над 40.