Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обяви след среща с руския премиер Дмитрий Медведев, че компанията е готова да преориентира доставките си на западносибирски газ от Европа към азиатския регион.

При това обемите ще бъдат сравними с доставките за Европа.

През май тази година "Газпром" ще подпише договор с Китай за доставка на 38 милиарда кубични метра синьо гориво, като срокът на договора ще бъде 30 години, допълни Милер.

След срещата между двамата се разбра, че от април "Газпром" отменя преференциалните цени на газа за Украйна.

Украйна не изпълнява задълженията си, поети при предоставянето на отстъпката, каза Милер.

През декември "Газпром" понижи цената за "Нафтогаз Украйна" с 33% до 268,5 долара за 1000 кубични метра.

Алексей Милер допълни, че общият дълг на Украйна за руски газ възлиза на 1,529 милиарда долара.

Руският премиер съобщи, че Москва може да предостави кредит на Украйна в размер на 2-3 милиарда долара за погасяване на газовия дълг.

На пресконференцията за отношенията Русия - Украйна президентът Владимир Путин каза, че решението на "Газпром" е от чисто търговски съображения.
""Газпром" казва - след като не погасявате дълга, ще фиксираме всичко в нормални цени", коментира Путин.

Какво още каза Путин на пресконференцията >>

САЩ ще предоставят на Украйна 1 млрд. долара енергийна помощ в рамките на международен кредит, стана ясно по време на посещението на държавният секретар Джон Кери в Киев.

Изпълнението на проекта "Южен поток" върви по график, първите доставки на газ за Европа по този маршрут ще започнат в края на декември 2015 година, заяви още Алексей Милер.

При евентуално спиране на доставките за България, ще се ползва нагнетеният природен газ в находището "Чирен" - основният алтернативен източник на газ. Запасите там са за "най-уязвимите потребители" са за около 2 месеца,съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката.