Името на Симона, заедно с тези на още 22 жени, бяха прожектирани върху фасадата на Народното събрание от Българския хелзинкски комитет. Акцията бе по повод дебатите в обществото за Истанбулската конвенция.

В Дир.бг ви разказваме истории за жени, подложени на домашно насилие. Някои са се оплаквали на различни институции, но без ефект.


28-годишният Димитър и 15-годишната Симона се запознали през 2011 година във вилна зона на Сливен, където живеели семействата им. Макар и много по-голям Димитър започнал да общува с 13 години по-малкото момиче и постепенно се привързал към него. 

През 2014 г. обаче Симона била приета в Професионалната гимназия по икономика в Сливен и приятелският й кръг се разширил. Момичето започнало да общува все повече с връстниците си и не прекарвало толкова време с Димитър. Двамата общували по-често във Фейсбук, а Симона споделила с майка си, че не изпитва чувства към него. В същото време обаче младият мъж започнал да изпраща съобщения на ученичката в социалната мрежа, че "ако не е негова, ще е ничия".

На 24 април 2015 г. Симона се срещнала с Димитър и му казала, че не иска да има нищо общо с него. Това така разстроило 28-годишният мъж, че той отишъл в Сливен, купил препарат за растителна защита и лекарство на кръвно налягане и ги изпил. Лекарите в сливенската болница обаче го спасили. След това Димитър два месеца не потърсил момичето, но си купил газов пистолет и нож тип "пеперуда" с 10-сантиметрово острие. Пред родителите си обяснил, че са му нужни за самозащита или против крадци.

През юли 2015 г. Димитър отново започнал да пише на Симона във Фейсбук, като изразявал несъгласие за поддържаните от нея връзки с момчета и дори отправял закани за саморазправа. Започнал да я преследва и придружава без нейно съгласие от автобусната спирка във вилната зона до дома й. При един от тези случаи, младият мъж заплашил ученичката с убийство, насочвайки срещу нея газовия пистолет.

В началото на октомври семейството на Симона напуснало вилната зона и се преместило да живее в апартамент в Сливен. Това обаче не спряло Димитър, който започнал да ходи в гимназията на момичето. Продължавал да й пише в социалната мрежа, да й звъни по телефона и дори татуирал името й на рамото си.

Когато ходел в училището, Димитър заплашвал с ножа съучениците и приятелите на Симона, а на самата нея заявил, че ще й го забие в гърлото, ако го ядосва.

Изплашена до смърт, 15-годишната ученичка потърсила помощ от 28-годишния Красимир, когото познавала от по-рано и който живеел в непосредствена близост до гимназията. Тя му разказала за тормоза и нежеланието си да има връзка с Димитър. Двамата си разменили номерата на мобилните си телефони с уговорката, ако Димитър се появи в района на гимназията, Симона да се обади на Красимир и той да прецени как да й помогне.

На 6 ноември 2015 г. съученички на Симона видели Димитър в двора на училището и веднага й казали. Момичето веднага се обадило на Красимир. Междувременно 28-годишният Димитър се обадил на ученичката по телефона, а домакинът и чистачката в гимназията чули как Симона казва: „Какво ще ми направиш ти бе, простак“ и „Ела бе, ела, какво ще ми направиш, какво само ме преследваш“.

Момичето излязло пред входа на училището, където срещнало 40-годишната психоложка Стефка Султанова и й разказало за проблемите си с Димитър.
В същия момент Красимир и негов приятел влезли в училищния двор и видели преследвача на Симона. Когато го приближили обаче Димитър извадил пистолета и стрелял два пъти по тях, а след това намушкал в гърба Красимир, който паднал на земята.

Димитър хукнал из двора и видял психоложката и Симона, които все още разговаряли на стълбите. Младият мъж тръгнал към тях с думите: "Тука ли си ма, сега всичките ще ви заколя“. Стефка Султанова се опитала да предпази момичето, заставайки пред него, но вбесеният мъж я намушкал два пъти.

След това сграбчил Симона и започнал да нанася удари по цялото й тяло. Ученичката издъхнала на място, а при аутопсията патоанатомите преброили 20 рани от ножа. 

28-годишният Димитър бе задържан, след като се простреля в устата в опит да се самоубие, но нараняванията му бяха незначителни. В средата на септември 2016 г. Окръжният съд в Сливен го осъди на 25 години затвор за умишленото убийство на ученичката и 5 г. затвор за два опита за убийство - общо 30 години.

Убиецът обаче обжалва присъдата си и заяви пред апелативните магистрати в Бургас: 

"Тя (Симона - бел.ред) е в основата на всичко, съсипа ми живота. Ако не беше тя - нямаше да посегна към ножа..."

Пред втората инстанция Димитър обяви още, че наказанието му е прекомерно завишено и се обоснова със становището си, че тийнейджърката първоначално се съгласила на лична среща, а дошла с преподавателката си, което го изкарало от равновесие. Той се чувствал "наказан от съдбата".

Апелативният съд преквалифицира трите деяния на убиеца в едно престъпление и така отпаднаха 5 години от общото наказание на Димитър - от 30 на 25 години затвор. Освен това той трябва да плати 180 000 лева на майката на Симона и още 140 000 лв. на баща й.

На 7 юли 2017 година Върховният касационен съд потвърди присъдата.