Днес главният прокурор не присъства на заседанието на Висшия съдебен съвет заради спешна оперативка по повод убийството на 18-годишния ученик.

От пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че Сотир Цацаров е разпоредил прокурорите от ВКП да извършат спешна проверка на хода на разследването на убийството на Тодор Йорданов, както и на действията на органите на досъдебното производство по това дело.

Вижте снимки>>>

Предмет на проверка на прокурорите от ВКП ще бъдат и твърденията на кмета на Враца за осъществено изнудване спрямо него, както и реакцията на правоохранителните органи. Прокурорите ще се срещнат с кмета Калин Каменов.

Съобразно разпореждането на главния прокурор, първите резултати от действията на проверяващия екип трябва да му бъдат докладвани до края на днешния ден.

Същевременно обаче окръжният прокурор на Враца Десислав Начков заяви, че протестите и изказванията на врачани за смъртта на Тодор са натиск върху прокуратурата, предаде tribali.info
Начков призова хората да се успокоят и да оставят разследващите органи да си свършат работата.

Трябва да кажа, че някои от протестиращите снощи, които са били сред свидетелите на случилото се и са били разпитани от полицията, са дали коренно различни показания от това, което казват пред камерите и в социалните мрежи. Ние си вършим работата. Не можем да съдим човек без да сме разгледали делото. Има една поговорка „Когато общественото мнение влезе в съдебната зала, законът излиза“, категоричен е Начков.

Бъчварова: Няма пропуски на МВР по случая

Вътрешният министър Румяна Бъчварова пък каза, че не може да се говори за пропуски в работата на полицията по случая, предаде "Фокус".

Случаят е драстичен. Това е проява на насилие и жестокост, която е тревожна и недопустима”, заяви тя.

Вицепремиерът посочи, че хората, могат да имат доверие, че МВР ще полага усилия, за да се изясни този случай и да има справедливи наказания. Бъчварова допълни заяви, че е разпоредила на МВР- Враца за допълнителни мерки за сигурност.

18-годишният Тодор Йорданов почина на 12 януари във врачанската болница, след като бе жестоко пребит от братята Десислав и Иван Пламенови, известни като Поничките, в центъра на града. 

Братята бяха задържани за 72 часа, а вчера Окръжната прокуратура във Враца им повдигна обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено причинена лека телесна повреда. Предвиденото в закона наказание е до 5 години "лишаване от свобода".

Това предизвика бурен гняв и възмущение във врачани, които излязоха на протест пред сградата на полицията, а съучениците и близките на Тодор поискаха най-суровото наказание за смъртта му - доживотен затвор без право на замяна.

Според прокуратурата обаче Поничките са били момчето с ръце, а 18-годишният младеж нанасял удари по нападателите си с метален бокс.

Убиха го от бой за 10 минути

Приятелката на Тодор - Грета Георгиева, която бе свидетел на побоя, категорично отрече твърдението на Окръжната прокуратура.

"Не Тодор, а двамата братя извадиха метален бокс.  Те идваха към него, напсуваха го. Той излезе, защото има чест и тогава го нападнаха. Нападението беше животинско. Единият брат го държеше, а другият го биеше. Всичко стана за 10 минути и той си отиде", през сълзи разказа Грета, цитирана от bTV.

Съучениците на Тодор от училище "Васил Кънчов" пък организират днес от 19.30 ч. протестно шествие по улиците на Враца. То ще започне от площад "Македония" и ще премине през мястото на трагичния инцидент.

Убиха най-доброто момче, което познавах. Опитват се да извъртят нещата все едно той е виновен. А ако на убийците дадат 5 г. затвор, значи правосъдието ни е ударило дъното. Искат да докажат, че това е лека телесна повреда, а това не е така – цялото му тяло е в синини. Ако беше лека телесна повреда, нямаше да нося карамфили на чина му, а щях да ходя на свиждане в болницата”, каза съученичка на Тодор, цитирана от Нова телевизия.

Зрелостниците се заричат да продължат да протестират, дори и да стигнат до столицата с протеста си.