Днес в Мексико се провеждат избори за парламент, местна власт и президент. Мексиканците трябва да изберат наследник на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, чийто мандат по закон е ограничен до шест години, както и новите титуляри на десетки други длъжности.

Галерия със снимки на Клаудия Шейнбаум ВИЖТЕ ТУК >>>

Един от най-интересните претенденти за президентския пост е внучката на еврейски бежанци от България и Литва Клаудия Шейнбаум. Преди четири години тя стана първата жена, избрана (а не назначена) за кмет на петия по големина град в света - Мексико Сити. 

Към днешна дата  61-годишната Шейнбаум е напът отново да пренапише историята, след като проучвания през април показаха значителна преднина за нея пред останалите кандидати за президент. 

Изследване на института "Митофски тенденсиас" за вестник "Економиста", проведено между 10 и 13 април сред 1600 мексиканци, показа, че кандидатката на управляващата партия Национално движение за обновление (МОРЕНА) има 51,4% подкрепа. Съперничката с най-близък, макар и доста по-нисък резултат от Шейнбаум, е Сошитъл Галвес - кандидатка от трипартийна опозиционна коалиция. Тя би взела 26,7% от гласовете. Това говори, че преднината на Шейнбаум пред Галвес се е увеличила в сравнение с март, когато тя имаше 50,5%, а Галвес - 28,8%.

Третият кандидат от по-малкото опозиционно Гражданско движение Хорхе Алварес Майнес получава 9,3% подкрепа, показва проучването от парил. 12,6% от запитаните не са избрали фаворит за изборите.

Проучването показа също, че 51% от анкетираните смятат, че в този момент за Мексико би било най-добре управляващата партия МОРЕНА да остане на власт.

Ако Шейнбаум спечели изборите на 2 юни, тя ще бъде и първата жена президент на страната, на който пост ще остане до 2030 г. 

Снимка: Getty Images

Коя е Клаудия Шейнбаум? 

"Дъщеря на поколението 1968 г.", ангажирано в студентските протести, Шейнбаум е напът да стане първата жена президент на Мексико, носена на гребена на вълната на популярността на досегашния президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, довел левицата на власт в страната.

Клаудия Шейнбаум Пардо е родена на 24 юни 1962 г. в Мексико насред бурни години, в които студентите и партизанските организации искаха да разтърсят перфектната управленческа диктатура на Институционно-революционна партия. 

Родителите на Клаудия също са били във вихъра на тези вълнения. "У нас се говореше за политика сутрин, обед и вечер", разказва Клаудия в биографична книга, озаглавена "Клаудия Шейнбаум, президент". Майка ѝ - Ани Прано, която е биолог, е била изгонена от университета заради участие в студентското протестно движение през 1968 г.

В хетерогенното мексиканско общество, в което има много неравенства, именно една потомка на евреи от Европа подема лозунга на досегашния президент "бедните на първо място", визиращ между другото дискриминираните коренни общности.

Снимка: Getty Images

"Идвам от едно еврейско семейство и се гордея с моите баба и дядо и с моите родители", написа на 12 януари 2009 г. Шейнбаум в изданието "Хорнада". Пред него тогава обаче тя изрази и ужаса си от израелските бомбардировки по Газа по време на предходна израелска операция в анклава.

Клаудия разказва, че нейната баба по майчина линия и дядо ѝ - комунист - по бащина линия са напуснали Литва и България заради нацисткото преследване.

Шейнбаум е отлична ученичка. После завършва физика в Автономния национален мексикански университет, където кара и магистратура по екологично инженерство, като съчетава учебните занятия с активизъм в университетския студентски съвет, насочен срещу планирана реформа в учебното заведение.

Снимка: Getty Images

Без да бъде лидер, Шейнбаум се проявява като усърдна активистка, дори и по времето, когато е бременна с дъщеря си Мариана, родена през 1988. "Тя винаги беше готова да се впусне в някаква дейност. Да участва в митинги, преди всичко", спомня си Гийермо Роблес, който е работил заедно с нея по същата магистърска програма.

Шейнбаум завършва и докторантска програма в същия университет в областта на енергийното инженерство. Тази програма предвижда и известен престой в САЩ, по време на който тя живее в Калифорния, заради което говори и добър английски за разлика от досегашния президент. Това навежда на мисълта, че ако тя спечели президентските избори, нейният мандат ще бъде насочен повече към международните въпроси.

На снимка на първа страница на изданието "Станфорд дейли" от 1991 г. се вижда как Шейнбаум протестира срещу посещение на либералния мексикански президент по онова време Карлос Салинас в САЩ. На фотото се вижда как тя държи плакат, на който пише: "Справедлива търговия и демокрация сега!"

Клаудия Шейнбаум влиза в политиката с настоящия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, който е бил кмет на мексиканската столица от 2000 до 2006 г. В местната администрация той ѝ поверява екологичните въпроси, които са стратегически в един мегаполис с девет милиона жители.

Шейнбаун по онова време е в основата на изграждане на второ ниво на околовръстната магистрала, което допринася за намаляване на задръстванията по тази пътна артерия в Мексико. Шейнбаум обособява освен това в столицата и платна за автобуси и велоалеи.

Върнала се в университета през 2006 г., мексиканската изследователка подпомага работата на Междуправителствената експертна група, следяща развитието на климатичните промени и получила Нобелова награда за мир през 2007 г. Шейнбаум допринася за работата на групата с опита си в областта на смекчаване на последствията от климатичните промени.

Снимка: Getty Images

В политиката Шейнбаум преживя две трагедии по пътя към върховете на властта. Докато беше кмет на окръг Тлаплан, в южната част на столицата (2015-2017 г.) там рухна колежът "Ребсамен" по време на земетресението от 19 септември 2017 г. В тази трагедия загинаха 26 души, сред които и 19 деца. Шейнбаум трябваше да отговаря на въпроси кой носи отговорност за случилото се. Методично тя твърдеше, че кметството не е отговорно за нередностите, извършени при строителството на сградата.

Като кметица на мексиканската столица (2018-2023) Шейнбаум трябваше да се справя с кризата, възникнала при рухването в южната част на града на участък от естакада, по която се движеше местното метро. В тази трагедия на 3 май 2021 г. загинаха 27 души, а 80 души бяха ранени. Шейнбаум защити тогава общинските екипи и договори със строителите на трасето - компания на милиардера Карлос Слим - обезщетението на жертвите, като избегна съдебен процес.

По време на коронавирусната пандемия Шейнбаум се опита да управлява ситуацията като учен и без ограничителни мерки. Тогава в столицата беше регистриран най-висок в цялата страна процент на смъртни случаи - 442,1 спрямо 100 000 души. А Мексико беше четвъртата най-засегната от Ковид-19 страна в света.

По време на предизборната кампания за президентския пост Клаудия Шейнбаум обяви през ноември миналата година сватбата си с Хесус Тариба, младежката ѝ любов, която тя открила отново чрез Фейсбук през 2016 г.

Снимка: Getty Images

Шейнбаум има и първи брак. Съпругът й Карлос Имас е основател на лявата Партия на демократичната революция. От този брак се ражда дъщеря й. Тя освен това приема като свое дете и доведения син на Имас.

Превод на портрета от френски: Габриела Големанска, БТА