Стотици граждани от цялата страна се качиха тази сутрин на връх Околчица, за да отдадат почит на Христо Ботев и неговата чета. За да се преклонят пред героите, загинали за свободата и независимостта на България, пеша от село Паволче заедно с останалите присъстващи се качиха и част от официалните лица, сред които служебният премиер Димитър Главчев и заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова.

В словото си Кирова посочи, че качвайки се нагоре, е осъзнала, че когато човек е на поход, трябва да е готов във всеки момент да подаде ръка. "Да живеем в общество, което е разделено, няма как да продължаваме напред", каза тя, цитирана от кореспондента на БТА във Враца. 

"Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира. Дълбок поклон пред всички загинали на свободата на България. Да живее България", заяви в словото си служебният премиер Главчев.

Поклонението продължи с трисагий в параклиса под паметника на върха, кътдето бяха поднесени цветя и венци на признателност.

Точно в 12 часа сиренната система в страната бе задействана в продължение на 2 минути, а пешеходци и пътни превозни средства в цялата страна спряха. 

В 12 часа сиренната система в страната бе задействана в продължение на 2 минути, а пешеходци и пътни превозни средства в цялата страна спряха останаха на място

Снимка: БТА

Преди това стотици жители и гости на Калофер се поклониха пред подвига на Христо Ботев в родния му град - Калофер. 

"Няма власт над тая глава, която е решила да се отдели от плещите си за свободата и благото на цялото човечеството", с тези думи на поета-революционер започна словото си кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. "Само тези думи да ни беше оставил, щеше да ни е ясно, че тези, които тръгнаха да се жертват за България, бяха решени на тази саможертва и бяха наясно, че ще я пренесат пред олтара на човечеството. Днес 148 години след гибелта на войводата Ботев си спомняме за него с тъга, но и с много светло чувство, защото Ботев ни остави велико наследство, остави ни велики стихове, жива и остра проза, остави ни пример как се работи и как се жертва за България", добави той.

"Няма как, като горим за Ботев, да не отворим дума и за Апостола на свободата Васил Левски, защото и двамата приемаха свободата, като най-висшето право и благо на всеки човек, свобода народна и свобода лична. И двамата загинаха за свободата на България, те са нашите великани на духа, на действието, на паметта. Днес ние отдаваме почит и към хилядите загинали за свободата и независимостта на България. В днешния ден, за да разберем Ботев, който е обобщение на всички тези герои, който съединява в едно паметта и разстоянията трябва да си припомни два негови стиха от поемата "Хаджи Димитър", за да го разберем и като личност", посочи Кабаиванов.

Стотици се поклониха пред подвига на Ботев в родния му град Калофер

Снимка: Таня Благова за БТА

"Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира". Това е идеалът, Ботев задава идеала на българските революционери, за да знаят, защо жертват живота си. Следващият стих е за неговия велик талант, като поет: "Настане вечер, месец изгрее, звезди обсипят свода небесен, гора зашуми, вятър повее, балкана пее хайдушка песен". Днес ние прекланяме глави и пред паметта на хилядите загинали за свободата и независимостта на България, защото те са живите въглени, от които гори и ще продължава да гори неугасващият огън на българския дух, който прави така българската нация да е жива и да е вечна", заключи Емил Кабаиванов, цитиран от кореспондента на БТА в Пловдив. 

В родния град на поета-революционер - Калофер, днешният ден започна с военен ритуал по изнасяне на знамето на Ботевата чета, с участието на 61-ва Стрямска механизирана бригада пред Национален музей "Христо Ботев". След това представители на държавната и местната власт, военнослужещи, стотици граждани се изкачиха до мемориалния комплекс "Христо Ботев", където бяха положени венци и цветя пред паметника на героя.