Прокуратурата привлече като обвиняеми Иван Пламенов Дамянов (на 32 години) и Десислав Пламенов Дамянов (на 36 години), двамата от град Враца – за това, че на 12 януари тази година в съизвършителство помежду си по непредпазливост са причинили смъртта на Тодор Йорданов, вследствие на умишлено причинена лека телесна повреда (по чл. 124 ал.1 във вр. с чл. 20 ал.2 НК.).

Справка в закона показа, че този текстът за това престъпление гласи: Който причини другиму смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда, се наказва с лишаване от свобода от три до дванадесет години при тежка телесна повреда, от две до осем години при средна телесна повреда и до пет години при лека телесна повреда.
Връзката с чл. 20, ал. 2 показва, че "извършител е този, който участвува в самото изпълнение на престъплението".

Двамата са задържани от прокурора до 72 часа и предстои внасяне на искане в Окръжен съд – Враца за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Тодор Йорданов почина вчера , след като бе жестоко пребит с от братята Дамянови, известни като Поничките, в центъра на града. До боя се стигнало, след като младежът, който шофирал лек автомобил, натиснал клаксона, докато двамата пресичали пътното платно.

В съобщението си прокуратурата припомня, че двамата братя нанесли на младежа множество удари с ръце. Разследването до момента е установило, че починалият също е нанасял удари по нападателите си с метален бокс.

Училище "Васил Кънчов“ във Враца днес обяви ден на траур и свали националния флаг наполовина заради трагичната смърт на Тодор, съобщи местният сайт tribali.info. Той учел в хуманитарната паралелка и бил много добър и кротък ученик, спортист и треньор по таекуондо.

Класната стая на Тодор днес беше празна. На чина на момчето имаше само букет карамфили. Така съучениците и учителите му изразяват болката от голямата трагедия.

Вижте снимки >>>

Убийството на момчето шокира всички. Още вчера в училището са пристигнали психолози, които се опитали да успокоят учениците, разказа директорът Димитър Марков.

„Шокът беше голям. Никой не можеше да повярва на станалото“, коментират учителите. Класният ръководител на Тодор - Веселина Милчовска, която преподава английски език, е била потресена. Тя и съучениците са категорични, че няма да правят бал без Тодор, който тази година трябваше да бъде абитуриент.

Според училищния персонал причините, довели до голямата трагедия, са няколко – възпитанието на обществото като цяло, неадекватната реакция на гражданите, неоказаната адекватна първа помощ, голямото закъснение на спешните медици и като цяло страхуващото се и болно общество, в което живеем.

Училищният общински съвет организира протест, който е насрочен за утре в 19.30 часа пред сградата на полицията в града.

В 18 часа пред сградата на РПУ-Враца граждани се събраха на мълчалив протест срещу насилието, съобщи БНР.

Класът на Тодор му посвети и стихотворение, което публикуваме без редакторска намеса:

"Тя имаше момче заседнало във сърцето й,
и сега виждам сълзите как се стичат върху лицето й.
Наш приятел се спомина,
искахме да го събудим,
но още същия ден почина.
Исках да го върна но съм просто човек,
не исках в последната ни среща той да е във ковчег.
Но това е съдбата, тя не казва кой ще вземе,
никой не искаше тя точно него да ни отнеме.
Тошко никога няма да те забравим,
пак ще се видим някога, но в друг свят,
но сега е време да напуснеш този ад.
Дано поне там си щастлив повече от тук,
усмихвай се на смъртта дори на пук.
Класната стая днес беше празна,
във нея липсваше един,
не искахме така със теб да се разделим.
Никой не искаше да става така".


Вечно твои ХII-ти А.