"Още 8 милиарда лева трябва да вземем по Плана за възстановяване, но няма движение година и половина след първия транш" - това коментира пред bTV бившият служебен вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов.

По думите му България получава огромна сума спрямо БВП. "Тя е втората най-голяма и тя ще дойде само ако изпълним всички тези реформи във всички сектори, но най-вече в енергийния и в сферата на съдебната реформа. Виждам именно в тези сектори в последните месеци, че почти няма никакво движение. Всъщност за следващото плащане, за да се случи, трябва да се приемат промени от парламента, които се блокират от месеци", обясни Пеканов.

Той припомни, че Планът за възстановяване е механизъм, измислен след пандемията. "Допреди това България получаваше европейските пари, така да кажем даром, без условия. След началото на пандемията нещата се промениха и сега трябва да изпълняваме дадени условия", обясни Пеканов.

"Пандемията от COVID-19 вече е назад в историята, но икономическите последствия от нея останаха. Една от възможностите българската икономика да се съвземе е чрез Плана за възстановяване и устойчивост. Той обаче също като пандемията остана назад", коментира още бившият министър.