Пострадали са седем огнеборци, двама работници на фирмата и още трима души, намирали се в съседен обект.

11 от тях са хоспитализирани, като деветима са във Военноморската болница във Варна, съобщиха от пресцентъра на ВМА. Двама са цивилни служители - като единият е с 82% изгаряния и в медикаментозна кома, а другият е управителят на фирмата "Газтрейд" Пламен Стоянов, който е с 25% изгаряния и в добро общо състояние.

Стоянов е бил застигнат от взривната вълна при втория взрив на цистерната. Мъжът, който е в кома, пък е участвал в прехвърлянето на газ от автоцистерната

В клиниката по изгаряния са настанени всички пострадали пожарникари, които са с между 3 и 21 процента изгаряния.

Кметът на Варна Иван Портних посети ранените и съобщи, че двамата пожарникари, които са с около 20 процента изгаряния, ще бъдат оперирани, предаде БНР.

Портних призова всички, които имат възможност, да дарят кръв.
Община Варна пък ще отпусне средства на всички пострадали при вчерашния инцидент. Сумата се уточнява.

Ситуацията в района на гара Езерово е овладяна, а пожарът е потушен. В момента пожарни екипи са на дежурство. Те ще останат на място до окончателното приключване на инцидента. Част от района продължава да бъде отцепен и охраняван от полицейски екипи.

Предстои да бъде извършен оглед на мястото на инцидента за установяване на причините.
Няма опасност
за околната среда и за хората, живеещи в района. Не се стигна до евакуация на населението на близкото село Езерово, не престана да работи и заводът за преработка на отпадъци. 

Няма замърсяване на въздуха след инцидента.

"Инспекторатът на МВР и Икономическа полиция ще извършат проверки по инцидента по мое разпореждане", каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, цитиран от "Фокус".

Повече от 6 часа продължи вчера борбата с огнената стихия на екип от пожарникари от Варна, подкрепени от допълнителни екипи от Шумен и Девня, след като автоцистерна с пропан-бутан се запали на железопътната гара край варненското село Езерово, община Белослав и по-късно се взриви.

Пожарът обхвана площ от 50 декара. Той беше овладян след 22 часа с помощта и на допълнителното изпратените 4 канални машини от ВиК - Варна с над 10 тона вода всяка.

През цялата нощ на място останаха екипи на пожарната.

Снощи в 23.30 часа пожарът беше окончателно потушен и влязохме в огнището. Коловозът, където са били цистерните, е разрушен при гръмването. Ситуацията е като след бомбардировка. Всичко е потрошено”, разказа пред "Фокус" кметът на Белослав Желязко Петров.

Той съобщи, че по сградите в село Езерово има нанесени щети. По думите му има счупени прозорци, напукани комини и паднали корнизи. Петров допълни, че днес ще назначи комисия, която да направи оглед на къщите. Според него хората могат да търсят обезщетения от компанията-собственик на петролната база.

Тази нощ на място са пристигнали следствени органи, които са отцепили района, за да не влизат външни граждани и други хора. През деня ще бъде извършен огледът на място.

Пуснаха влаковете

Над 20 влака бяха спрени вчера, тъй като на жп линиите имаше парчета от взривената цистерна.

Днес в 11.22 ч. е възстановено движението в участъка между гарите Езерово и Тополите по едната железопътна линия, съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

Постепенно ще бъде осъществено движението на всички влакове, които изчакват в гарите Варна и Повеляново, като с приоритет ще замине международният бърз влак № 1180 от Варна за Москва, който бе спрян на гарата в морския град.

Продължава да бъде извършван оглед по съседната железопътна линия в участъка, след приключването на който ще бъде възстановено движението и по двете жп трасета.

Вижте снимки от мястото на взрива