Като причина от "Близу" обясняват, че не са успели да постигнат споразумение с ТВ7 и по закон са задължени да преустановят излъчването на програмите, предаде БТА. От кабелния оператор обясняват, че от ТВ7 са поискали многократно по-висока цена за излъчването на програмите й, превишаваща цената за 2012 г. десетки пъти.

"Подобно увеличение е в пъти повече от приетите норми за индустрията и би довело до увеличение на цените към клиентите ни. "Близу" се съгласи на четирикратно увеличение на таксите, но тази оферта не беше приета от ТВ7. За да не се наложи да увеличим цените за телевизия, "Близу" е принуден да спре излъчването на каналите", се казва в съобщението.

Изпълнителният директор TВ7, Супер 7 и News7 Николай Бареков заяви, че са жертва на монополно поведение от страна на оператора, който иска да излъчва програмите на изключително ниски цени. Бареков обясни, че двете страни водят преговори от няколко месеца, тъй като в действителност от телевизията са поискали по-високи цени за излъчването на каналите.

"В програмата на ТВ7 между тази и миналата година има огромна разлика - инвестираме десетки милиони в програма схема, предлагаме невероятно качество на сигнала, нови продукти и е нормално да искаме адекватно и справедливо заплащане", каза Николай Бареков, цитиран от БТА.

По думите му от "Близу" са поискали да закупят на парче част от програмната схема на телевизията - мачовете от българското футболно първенство. Тези мачове струват страшно много пари и който иска да ги предлага в портфолиото си, трябва да си заплати, заяви Николай Бареков.

В началото на годината подобен конфликт настъпи между "Булсатком" и bTV Media Group и ТВ7. В рамките на няколко седмици спорните търговски взаимоотношения между сателитния оператор и медиите оставиха потребителите на "Булсатком" без групата канали на bTV, както и без ТВ7. В края на януари bTV Media Group и "Булсатком" подписаха споразумение и възстановиха излъчването на каналите на групата в мрежата на оператора.