Мей също така отбеляза решението на НАТО да изгони седем дипломати от руската мисия към алианса.

"Приветствам международната подкрепа, която събираме", заяви Мей в британския парламент.
"Това не е просто въпрос, свързан с позицията на Великобритания и засягащ Великобритания. Мисля, че той засяга интересите в националната сигурност на страните", заяви тя.

По думите й британското правителство прави преглед на визите, издадени на богати чуждестранни инвеститори, но проверките не са съсредоточени конкретно върху Русия.

Белгийското правителство също реши да изгони руски дипломат от посолството в Брщксел.

Повечето държави от ЕС решиха да изгонят поне един руски дипломат. Подобни мерки предприеха също така САЩ, Канада, Австралия, Украйна, Норвегия, Албания и Молдова.

Американският президент Доналд Тръмп и германската канцлерка Ангела Меркел похвалиха решението на НАТО да намали числеността на руската мисия към алианса, предаде ДПА. Тръмп и Меркел разговаряха по телефона за решението, заяви Белият дом.

Реакция в Македония

Решението на македонското министерство на външните работи да изгони руски дипломат в знак на солидарност с Великобритания по случая Скрипал е прибързано, заяви президентът Георге Иванов, цитиран от телевизия Телма.
В съобщение за медиите той призова правителството да се въздържа от подобни стъпки във външната политика, за да не попречи на осъществяването на стратегическите цели на Македония.

Словакия - раздвоена

Словашкият президент Андрей Киска поиска външното министерство да обясни защо Словакия не се е присъединила към над 20-те други държави, които решиха да изгонят руски дипломати заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, предаде Асошиейтед прес.

Киска каза, че се е срещнал със заместник-министъра на външните работи Лукаш Паризек и е сметнал неговото обяснение за незадоволително.

Президентът заяви, че се е обадил на министър-председателя Петер Пелегрини във връзка с въпроса и му е казал, че очаква Словакия да отговори на "искане за изразяване на солидарност с нашия важен съюзник".
Предвижда се словашките лидери да се срещнат днес, за да обсъдят въпроса.
Унгария, Чехия и Полша вече експулсираха руски дипломати.

България?

Премиерът Бойко Борисов вчера извика на консултации посланика ни в Москва Бойко Коцев. Двамата са обсъдили случая „Скрипал“, както и реакциите по него в Русия, в Европейския съюз и на международната общност. Очаква се Коцев да пристигне в София днес.