"Това, което видяхме, показва ясно, че няма друго заключение, освен че руската държава е виновна за станалото по улиците на Солсбъри", заяви Мей в ефира на телевизия "Скай нюз", когато бе попитана дали Путин лъже.

По думите й Москва "има мотив и намерение и това, което наблюдаваме, е част от модела на поведение на Русия в Европа", добави премиерът, цитирана от ТАСС и БТА.

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че е нелепо да се мисли, че Москва стои зад отравянето на Скрипал и неговата дъщеря, които са в критично състояние в британска болница.

Или Лондон трябва да подкрепи обвиненията си към Русия с доказателства, че стои зад отравянето на бивш руски агент, или трябва да се извини “рано или късно“, коментира днес пък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той заяви пред журналисти, че обвиненията на Лондон са “трудни за обяснение...безпочвени и клеветнически“.

По-рано френският президент Еманюел Макрон, който поздрави Путин за изборната победа, го призова да възобнови "с твърда ръка" борбата с химическите оръжия, след като нервнотоксичен агент беше използван срещу Сергей Скрипал на британска територия.

Макрон настоя руските власти "да хвърлят светлина върху всички отговорности, свързани с неприемливата атака в Солсбъри, и да възстанови категорично контрола върху евентуални програми, които не са били декларирани пред Организацията за забрана на химическите оръжия".

Междувременно шведското външно министерство каза, че ще извика утре руския посланик заради твърдението на Москва, че Швеция може да е източникът на нервнопаралитичното вещество, използвано в атаката срещу бившия шпионин.

Говорителката на руското външнополитическо ведомство каза в събота, че най-вероятно бойното отровно вещество е произведено в самата Великобритания, в Чехия, Словакия, САЩ или Швеция. Външната министърка на Швеция Маргот Валстрьом смята това твърдение за "неприемливо и безпочвено", заяви днес пред Ройтерс неин говорител.

Чехия също категорично отрече тези твърдения.