Държавният глава смята, че приетите с гласуването на Закона за държавния бюджет на България за 2014 г. разпоредби в Закона за енергията от възобновяеми източници, с които се въвежда таксата, са в противоречие с основните конституционни принципи на правовата държава и свободната стопанска инициатива.

Според президентa Плевнелиев въвеждането на такса само за производителите на електрическа енергия от слънчева и вятърна енергия създава различни правни условия за стопанска дейност и неравно третиране.

В края на миналата година депутатите окончателно гласуваха налагане на 20% такса върху приходите на производителите на енергия от слънце и вятър. Предложението бе направено от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Таксата важи само за електроенергията, изкупувана от НЕК по преференциални цени.

Плевнелиев се аргументира с това, че такава такса не се предвижда да плащат другите производители на енергия от възобновяеми източници - например водноелектрическа енергия, биомаса, нито останалите стопански субекти, от които държавата изкупува електроенергия на преференциални цени.

Такса не се предвижда и за произведената по високоефективен комбиниран начин електроенергия от централи с комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия.

Икономическият министър Драгомир Стойнев обясни преди време, че таксата ще се признава за разход на дружествата и ще намали данъчните им задължения. Финансовият министър Петър Чобанов се зарече, че очакваният приход около 160 млн. лв. ще остане като буфер в Бюджет 2014, но по-късно стана ясно, че парите ще са за енергийни проекти.

Правовата държава означава правна сигурност и предвидимост. Това е предпоставка за привличане на инвестициите. Правната несигурност създава риск не само да няма нови инвестиции в страната ни, но и да загубим вече осъществени инвестиции и работни места, се казва в изявлението на президента.