Народните представители гласуваха 4 пъти удължаване на парламентарния ден, поради което продължиха работа след 23 ч. с разглеждането на бюджетите на отделните министерства.

Заседанието на парламента приключи минути преди полунощ.

Народните представители гласуваха голяма част от основните текстове, включително бюджетите на министерствата, агенциите и общините. Работата им по бюджета продължава и в петък.

Депутатите увеличиха с два милиона лева над предвиденото разходите за НСО.

Парламентът намали със 7 милиона лева предвидените в първоначалния вариант на бюджет 2014 пари за политика в областта на прилагането на специални разузнавателни средства.

Общата субсидия за догодина за общините за делегираните от държавата дейности е 1 988 198 800 лв., реши парламентът. За Столичната община са предвидени общо 293 987 900 лв. Община Варна получава 88 118 600 лв., Бургас - 64 884 100 лв. За община Пловдив са заделени 97 970 300 лв.

Вижте подробности за бюджета тук >>>>

В закона се предвижда ръст на БВП 1.8%. Толкова трябва да бъдат инфлацията и дефицитът.

За приходи, помощи и дарения е определена сумата от 19 262 702 100 лв. Заложените разходи са в размер на 9 899 567 000 лв. За бюджетни взаимоотношения (трансфери) - нето 9 794 672 600 лв.

Преди гласуването на рамката на бюджета депутатите приеха предложението на бюджетната комисия за 20% такса върху ВЕИ.

Президентът Росен Плевнелиев внимателно ще анализира бюджета за догодина и след това ще излезе с категорична позиция.

Скандалите по време на дебатите

Депутатът от "Атака" Павел Шопов беше принуден да се извини на своя колежка от ГЕРБ, която обиди. Нели Петрова е майка на 20-годишната Лора, която през 2011 г. беше прегазена от моторист във Варна, а Шопов заяви, че тя явно е влязла в парламента по тази линия.

По-късно зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев съобщи на брифинг, че групата е внесла в деловодството на парламента искане за оставката на зам.-председателя на Народното събрание Мая Манолова. Главчев обоснова искането за оставка със системно нарушаване на правилника на парламента от страна на Манолова. БСП пък преди това поиска оставката на Цветан Цветанов.

Протести до късно вечерта

Шумни протести съпътстваха приемането на Бюджета за 2014 година. Имаше обстрел по парламента с яйца, домати и червена боя, възникнаха и сблъсъци между протестиращи и полиция. До вечерта в ареста бяха вкарани 9 души.

Вижте снимки от протеста >>

Протестите продължиха до 22 ч. на фона на продължаващото заседание на парламента по финансите за следващата година.