Служителката на Държавна агенция "Технически операции" Антоанета Първанова е задържана вчера на работното й място, съобщиха на пресконференция от прокуратурата.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че Първанова е информирала срещу тарифа от 500 до 3000 лева лица, които са искали да знаят дали ги подслушват. Те били на по-високо социално ниво от улични дилъри.

Разследващите проверяват Първанова за периода 5 ноември - 27 декември 2013 година.

Някои от "клиентите" са били на месечен абонамент, за да получават информация дали са подслушвани или не, предаде БГНЕС. Имало е и посредници в схемата, които са били роднини на служителката на ДАТО.

"Щетите са неизмерими, защото е била застрашена националната сигурност", коментира Борислав Сарафов.

Освен Антоанета Първанова, вчера са задържани още трима души - нейният зет и двама "абонати". Обвинение до момента е повдигнато само на Първанова за изнасяне на класифицирана информация.

Жената е работила в СДОТО от 2010 г. като служител в звеното, приемащо исканията за СРС. При създаването на ДАТО е преназначена на същата позиция.

Според председателя на ДАНС Владимир Писанчев акцията е знак, че институциите имат контрол една над друга и както ДАНС може да следи работата на ДАТО, така и обратното, предаде БТА. ДАНС е извършила цялата оперативна дейност по разследването.

Борислав Сарафов допълни, че Първанова била задържана благодарение на новата система за контрол на СРС.