Срещу ветото на държавния глава бяха парламентарните групи на Коалиция за България, ДПС и "Атака". 71 депутати от ГЕРБ подкрепиха президента, независимите депутати не участваха във вота, съобши БТА.

С указ от 10 април държавният глава върна за повторно обсъждане Закона за Сметната палата (СП). Росен Плевнелиев заподозря възможност за политическо вмешателство в институцията.

БСП и ДПС са категорични, че със смяната на модела на управление се връща този, с който България е влязла в ЕС, и той е много по-ефективен, гарантира по-голяма независимост при изпълнение на основните дейности на институцията.

"Вчера и мнозинството в бюджетната комисия отхвърли ветото, защото намира, че подходът на държавния глава не само че не почива на конституционните норми, но предполага голяма степен на вмешателство", прочете становището й председателят Йордан Цонев от ДПС.

Той отбеляза, че промяната в състава (от три- на деветчленен) е продиктувана от влошаване качеството на одитната дейност.

Разходите като едноличен орган са по-високи от тези, когато е бил колегиален, според отчетите, мотивира решението на комисията Цонев. И даде пример - през 2010 г. при 11 члена, разходите са били 14 357 хил. лв., през 2012 г. при тричленен състав - 14 827 хил. лв.

"Предполагаме, че мотивите на президента са продиктувани от неразбиране смисъла и съдържанието на атакуваните норми, а не от съзнателен стремеж текстовете да се премахнат, тъй като те гарантират независимостта на проверяващия орган", посочи Цонев.

Бившият председател на бюджетната комисия в 41-то НС и настоящ депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира, че президентът е чул и вникнал в дебатите.
Тя напомни, че тримата в момента членове са избирани от тройната коалиция т.е от сегашното мнозинство.

Втората цел, подчерта Стоянова, е да се увеличи драстично броят на членовете, "за да се удовлетворят желанията на партийните функционери за назначаване на техните протежета".

"Мнозинството обаче е предпочело да върнете модел, при който функциите на институцията се определят с вътрешни актове, членовете изработват собствените си правила и организация, а тези правила могат да бъдат приемани и променяни съобразно удобството за изпълнение на една или друга цел, поставяна от партийни централи", допълни Стоянова.

Тя прогнозира, че управляващите ще изберат удобен председател на палатата, после той ще предложи членове от списък, одобрен от БСП и ДПС.

Румен Гечев от левицата посъветва Стоянова и ГЕРБ да изчакат, за да видят какъв ще съставът и добави, че предложенията са за професионалисти.

Вчера Плевнелиев наложи вето и на Закона за земята.