Тереза Мей, министър-председател, свика изборите с надеждата да увеличи мнозинството на своята Консервативна партия и да засили позициите си в предстоящите преговори за Брекзит.

Около 30 милиона избиратели от 65-милионна Великобритания ще избират измежду 3303 кандидати за 650-те места в Камарата на общините.

Система в полза на големите партии

От 650 избирателни района 533 са в Англия, 59 в Шотландия, 40 в Уелс и 18 в Северна Ирландия. Парламентарните избори в кралството са в един тур. Който кандидат получи най-много гласове (независимо колко процента) в даден избирателен район, става негов представител в националния парламент в Лондон.

Тази система като цяло облагодетелства големите партии. През 2015 г. консерваторите спечелиха само 37% от гласовете и въпреки това получиха абсолютно мнозинство в парламента. Дяснопопулистката партия ЮКИП спечели близо 13 процента, но получи само едно депутатско място.

Мей свика тези избори 3 години преди да изтече мандатът на досегашния парламент и по-малко от година, откакто дойде на власт след референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Кой към какво се стреми

Начело на сондажите са консерваторите на Мей. Те са привърженици на т.нар. "твърд Брекзит", в който британците няма да правят отстъпки пред европейските си партньори. Те искат най-вече да ограничат имиграцията на острова от страните от ЕС.

Лейбъристите на Джереми Корбин, на второ място в социологическите проучвания, не са срещу Брекзит, но искат да избегнат влизането в стълкновение с Брюксел и да запазят възможно най-тесни връзки с 27-те.

Шотландската национална партия планира референдум за независимост на Шотландия и оставане в ЕС след Брекзита.

Проевропейските либерални демократи обещаха нов референдум за Брекзит, след като условията по излизането на кралството бъдат договорени, така че в най-лошия случай избирателите да могат да гласуват за оставане в ЕС.

Освен Брекзита основни проблеми, които доминираха в предизборната кампания, бяха имиграцията, здравеопазването, социалните грижи и сигурността в страна, която е още в шок след атентатите в Лондон и Манчестър.

Ще излязат ли сметките на Мей?

Мей имаше мнозинство от 17 места в досегашната Камара на общините и се надява след изборите то да нарасне до 50-80 места, за да й бъдат развързани ръцете в преговорите с ЕС, чието начало ще се даде в седмицата, започваща на 19 юни.

Но преднината на торите в социологическите проучвания се стопи и политолози смятат, че Мей може да не постигне тази цел.

При този сценарий ще се наложи консерваторите да си търсят коалиционен партньор или да съставят правителство на малцинството. И в двата случая обаче ще започнат преговорите с 27-те с отслабени позиции.

При липса на абсолютно мнозинство, на теория, може да бъде съставена управляваща коалиция дори без участието на партията на Тереза Мей. Ако няма ясен победител са възможни и финансови сътресения, предупреждават анализатори.

Прогнозират победа на торите, но неясно с каква разлика

Броени часове преди началото на британските парламентарни избори 4 социологически допитвания дават преднина между 1 и 12 процентни пункта на консерваторите на Тереза Мей пред лейбъристите, предаде Ройтерс.

Проучване на "КомРес" "дава" на торите 44 на сто, а на лейбъристите - 34% от гласовете.

"Панелбейз" прогнозира 44 процента за партията на Мей и 36 процента за лейбъристите.

От допитването на "Кантар" пък се очертава 5 пункта преднина за консерваторите - 43 срещу 38 на сто.

Само 1 процентен пункт е разликата според "Старвейшън": торите щели да излязат напред с 41,3 процента при 40,4 за лейбъристите.