Това съобщиха шведските здравни власти, на които се  Асошиейтед прес и БТА. Шведският институт за контрол над заразните болести посочи, че това е първият регистриран случай в Швеция, който няма пряка връзка с Германия. Според института все още не е ясно как пациентът се е заразил.

Швеция досега бе съобщила за 53 случая на инфекция, включително 18 случая на усложнения, които могат да доведат до остра бъбречна недостатъчност. Всички те бяха свързани с Германия.

Във френския град Бордо щамът на Ешерихия коли разболя 10 души. От тях трима са в тежко състояние с бъбречни проблеми, причинени от бактериалното отравяне. При двама от пациентите е установена зараза с щама 0104 ентерохеморагична Ешерихия коли (ЕХЕК) - същият, който отне от май насам живота на близо 50 души в Европа, повечето от които в Германия.  Смята се, че в Бордо заразата е дошла от кълнове. 
Тези кълнове са дошли от Италия, съобщава в. "Кориере дела сера".

Изданието се позовава на Нашо Пара, собственика на магазина "Жардиланд" в град Вилньов д'Орнон, откъдето са били закупени кълновете на сминдух, рукола и синап, за които се предполага, че са причинили заразата в Бордо. Собственикът на магазина разказва, че е купил кълновете от британската компания "Томпсън и Морган" (Tompson&Morgan), която пък ги е внесла от Италия. Нашо Пара показва и документи в подкрепа на твърденията си. Той обаче допълва, че заразата може и да не е причинена от самите кълнове, а от заразена вода, в която те са варени.