Така бившият служител на НСО подп. Николай Марков коментира информацията, че президентът Румен Радев иска настоящият шеф на службата Ангел Антонов да бъде заменен от зам.-шефа на полицията с ресор "Охранителна полиция" Тодор Гребенаров.

Държавният глава вече бил сезирал правителството за исканата промяна, защото не харесвал начина, по който Антонов управлява службата, както и кадровата му политика. От него се оплакали няколко политици и държавници, съобщи преди два дни "24 часа".

Засега и от президентството, и от кабинета отказват коментират.

Бившият началник на Националната полиция Ангел Антонов беше назначен през 2014 г. с указ на президента Росен Плевнелиев. По това време НСО работеше по правилник и началникът нямаше мандат. През 2015 г. обаче беше приет специален закон, според който вече има такъв - 5 г. Така на практика Антонов не е назначен с указ според закона, по старите правила, и след като е в заварено положение би трябвало да бъде преназначен.

"Началникът на НСО е пети човек в държавата по ранга на генералитета и е първи по влияние сред генералите. В същото време, на тази позиция се поставят хора, които нямат нищо общо с армията и които не са заслужили генералския пагон. От полицията не могат да дойдат прогресивни хора, с истинско реформаторско мислене, каквото е нужно. Изобщо тази служба не трябва да е военизирана", коментира Марков пред bTV.

По думите му, доколкото може да бъде открит, смята, че Гребенаров има качествата да бъде такъв, друг е въпросът, че и той идва от полицията.

„Нормално ли е един човек, който идва от улицата, от следващия ден да произвежда офицери, които не са ходили войници? И това се случва и сега. Позицията началник на НСО е най-лесният начин да получиш генералски пагон без да си го заслужил”, каза още Марков, като загатна, че има и други имена, които се спрягат, но няма да ги каже, защото са действащи служители и ще попаднат под удара на сегашния началник.

„С идването на всеки нов президент се появяват определени течения, най-често около личната му охрана, които идват от външни среди (пак хора от службите, но които имат контакти в политическите среди) и които целят поставянето на НСО пряко под влиянието на новия президент”, каза още бившият служител на службата.

Според Марков и при сегашния началник на службата, и при спрягания за негов приемник има сериозен юридически проблем, защото НСО е военизирана структура, а начело се поставя цивилен човек.