Според Обединения генерален щаб в Сеул властите на Южна Корея и на САЩ анализират траекторията на ракетата, която е поела курс в източна посока, предаде агенция Йонхап, цитирана от БТА.

Според японската агенция Киодо възможно е тя да е паднала в специалната икономическа зона на Япония.

Говорителят на Пентагона Робърт Манинг публикува становище на ведомството, в което изстреляната севернокорейска ракета е идентифицирана като Междуконтинентална балистична ракета, която обаче „не представлява опасност“ за Северна Америка, предаде CNN, цитирана от Агенция "Фокус".

Според документа, ракетата е изстреляна от град Саин Ни и е пропътувала около 1000 километра преди да падне в Японско море, в границите на икономическата зона на Япония.

В становището е заявено, че ракета „не представлява опасност за Северна Америка, нашите територии или нашите съюзници“.

Това е първото изстрелване на ракета от Северна Корея след 15 септември, когато тя направи опит с балистична ракета със среден обсег, която прелетя над Япония. Предишният опит бе на 29 август.

На 3 септември КНДР обяви, че е извършила шестия си ядрен опит, най-мощния досега.

Два авторитетни американски правителствени източника, цитирани от Ройтерс, казаха по-рано, че според експерти в САЩ се очаква Пхенян да извърши нов опит с ракета до дни.

Северна Корея може да обяви изпълнението на целите на ядрената си програма до една година, смята южнокорейският министър на националното обединение Чхо Мьон-кьон, предаде Ройтерс.

"Експерти мислят, че на Северна Корея ще са й нужни още две до три години, но те (севернокорейците) развиват своите ядрени способности по-бързо, отколкото очаквахме и ние не можем да изключим възможността Пхенян да обяви до една година, че е реализирал напълно ядрената си програма", каза министърът по време на медийна проява в Сеул.