Включването на тази точка в дневния ред на европейските парламентаристи става по искане на групата на социалистите и демократите, а нейното решение е взето след като предложение за темата е внесъл Сергей Станишев. 

Това каза лидерът на ПЕС пред журналисти днес.

"Доволен съм от поставянето на този въпрос, защото това е последната възможност да се отправи много ясно политическо послание към Европейската комисия и държавите-членки преди поемането на Европредседателството от България", каза Станишев.

Според него, България и Румъния са изпълнили критериите за членство в Шенген още през 2011 година и само конюнктурни политически съображения на една или друга страна пречат това да се случи. 

"Това е скандално, защото сме изпълнили критериите. Същото е и с продължаващият механизъм за наблюдение над България и Румъния. Вече споделих своята позиция с колегите в Европарламента, че този механизъм не е ефективен, а се е превърнал в рутинна дейност и от него няма полза", каза още лидерът на ПЕС.

Той подчерта ,че вече е уточнил с останалите български евродепутати участието на техните парламентарни групи в дебатите и се надява темата да обедини всички българи за постигане на положителен резултат.

Станишев сподели и своите впечатления от ситуацията в Германия, където и днес продължава конгресът на ГСДП.

" Всички варианти на този етап са възможни. Конгресът възложи на Мартин Шулц да започне разговори с Меркел. Това ще продължи до средата на януари догодина. След това, ако има добри резултати, ще се премине към мандат за водене на преговори за съставяне на правителство. И накрая ще има партиен референдум дали социалдемократите да влязат в правителството", обясни той.

Според него, по-рано от март не може да се очаква съставяне на правителство, но и другите варианти като предсрочни избори, правителство на малцинството с подкрепата на ГСДП по важни въпроси не са изключени.

Запитан за личното му мнение дали ГСДП трябва да влезе в кабинет на Меркел, лидерът на ПЕС посочи, че управление с участието на социалдемократите е по-добрия вариант от управление без тях, но уточни, че решението е вътрешнопартийна работа на германските социалдемократи. 

Накрая Сергей Станишев показа картина, която ще подари на Стефан Данаилов за неговия 75-ти рожден ден и лично написа посвещение към известния актьор и политик.