От всички 17 избрани на официалната среща дойдоха само 14. Не дойдоха Сергей Станишев и Георги Пирински (БСП) и Мария Габриел (ГЕРБ).

Левицата беше представена от младия Момчил Неков, който измести Станишев от водач на евролистата, и досегашната евродепутатка Илияна Йотова.
Запитана защо го няма, тя отговори, че въпросът трябва да бъде отправен към него.

След като Станишев се откаже от мястото в Европарламента, което заяви, че ще направи в края на месеца, на негово място ще влезе Петър Курумбашев.

Изборът на български еврокомисар и темите, по които могат да работят заедно  евродепутатите, са обсъдени на срещата на "Дондуков 2", предаде БНР.

Държавният глава е повторил и позицията си, че очаква от партийните лидери да постигнат консенсус и да предложат дата за предсрочни парламентарни избори.

Вижте снимки от срещата>>>

Темата за еврокомисар е обсъдена без да се споменават имена, но с консенсус това да стане бързо.

От ГЕРБ вече заявиха, че целта е Сергей Станишев да бъде изпратен на поста.

"България максимално бързо трябва да заяви позицията си и отсега да се бори за максимално добър ресор. Технологията с изчакване до последния момент, какъвто е коментарът на правителството, не е приемлив за всички", коментира Томислав Дончев от ГЕРБ.

Илияна Йотова заяви, че не била дискутирана вътрешнополитическата ситуация, за разлика от Николай Бареков от "България без цензура", според когото тя се е опитала да „пробута“ Станишев за еврокомисар по външната политика.

Йотова каза само, че темата за българското участие в проекта "Южен поток" почти не е била обсъждана:

"Това, което чух днес от господин президента, той каза, че също няма нищо против изграждането на "Южен поток", стига да бъде направено по европейските правила, което, в крайна сметка, е и наша позиция".

Светослав Малинов от Реформаторския блок определи като добър ход спирането на "Южен поток" от българска страна. По думите му Орешарски е започнал да се държи като премиер, нещо, което е трябвало да направи по-рано.

„Южен поток" трябва да се строи, но при нови правила - коментира пък Бареков.

"Ще се строи "Южен поток" от мене и от Джамбазки (Ангел Джамбазки от ВМРО - вторият евродепутат на ББЦ - б.р.), а не от "Атака" и БСП", подчерта той.