Запитан дали изборът е лично на лидера на партията, той потвърди: „Разбирайте го както искате”, но не поясни дали формалния - Лютви Местан, или неформалния - Ахмед Доган. 

В сутрешния блок на bTV Станишев направи признание и в отговор на въпроса дали наистина е казано на депутатите от БСП, че кабинетът е щял да падне, ако Пеевски не се сдобие с високия пост: Имаше такъв риск”. 

Лидерът на левицата обаче смята, че не може да се обвинява правителството "Орешарски" в първороден грях заради скандалното назначение, провокирало вече почти три месеца протести.

3,5 г. живяхме при диктатура и България трябваше да се отърси от това. Имаше ясен сценарий за дестабилизация от първия ден на правителството, защото ГЕРБ беше и остава силова партия. В опозиция не могат да си намерят ролята. Нелепо изглеждат. Все повече икономически фактори се опитват да се възползват от протеста”, каза за пореден път Станишев.

Той обаче видя и положителната страна на протестите.  
Вече никой не ни страхува”, констатира Станишев, използвайки станалите пословични думи на Пеевски от предизборен митинг "Страхува ли ви ГЕРБ?"

Самият Пламен Орешарски заяви, че за първите 100 дни на кабинета са освободили хората от страха

"Политиката на БСП никога не е била подчинена на нито един икономически кръг. Бойко Борисов се държи като един сърдит човек на средна възраст, а преди изглеждаше като Господ, от когото зависи всичко", коментира още Станишев. 

За правителството

Лидерът на БСП категорично заяви, че премиерът Пламен Орешарски има автономия сам да взима решения, а всеки от министрите разбира от работата си. По думите на Станишев продължителността на живота на кабинета е изцяло в негови ръце. Според него всякакъв изкуствен срок - януари, май - за предсрочни избори, е вреден, защото превръща всяко правителство в служебно.

Все пак Станишев отбеляза и някои недостатъци на кабинета. По думите му има некомуникативност и прекалена търпимост на министрите към некомпетентни хора, които са политически назначения и саботират работата на кабинета. 

Вчера той заяви, че "калинките", назначени от ГЕРБ, трябва да бъдат изчистени. 

Нормално ли е висш държавен чиновник 2 месеца да крие важно писмо от ЕС, засягащо еврофондовете?”, попита днес Станишев, визирайки шефа на фонд „Земеделие”.  
 
Попитан за редица спорни и дори скандални назначения на кабинета обаче Станишев заяви, че познава част от тези хора и те са професионалисти.

За да го опровергаят, водещите попитаха какво работи министърът на инвестиционното проектиране. Той не даде категоричен отговор, защото ведомството все още се изграждало. 

Относно проекта „Белене”, за който Станишев тези дни каза, че може да бъде възроден, днес разкри, че фирмата, правила оценка, е получила невярна информация от предишния кабинет. Срокът за гаранция за технологичното оборудване е 40 г., а бил подаден като 20 г. 

Запитан какво за него значи датата 9 септември, той призна: 

За БСП днес е голяма дата - даде старт на една много сериозна промяна и модернизация наред с греховете".