За българо-руските отношения, лидерът на БСП каза, че те имат дълбока, духовна, културна и икономическа традиция и могат да допринесат много за развитието на България, особено в икономически план.

"Бих искал да видя по-активен диалог между двете правителства. При това диалог, който се основава на взаимния интерес, на взаимното уважение. Защото, кажете ми едно нещо в двустранните отношения, които имат такъв потенциал, да се е случило позитивно за последните 4 години - нищо. Само всичко, което се беше стартирало, беше спирано. Това трябва да се промени",
категоричен беше Станишев.

Той подчерта, че правителството има амбиция да възобнови икономическите връзки и проекти между България и Русия.

Няма да допуснем някой да идеологизира, да очерня различни проекти и инициативи, изгодни за България, обслужвайки чужди интереси, защото това вреди на нашата страна. И искам да кажа от името на българските социалисти, партията, която даде мандат и подкрепи правителството на г-н Орешарски - за нас тези приоритети, тези проекти са важни и ще работим те да се случат така, че да дадат развитие, работа, доходи на българите, посочи Станишев, цитиран от БГНЕС.

Той даде за примери общата работа по Южен поток, АЕЦ "Белене".

 За нас въпросът по АЕЦ "Белене" не е приключил, защото съм убеден, че този проект е икономически изгоден за България,
подчерта Станишев.

Той допълни, че "Белене" дава възможности за технологично развитие и за запазване на ядрената енергетика и ядрения статус на България през следващите десетилетия и България да остане част от високо развитите и технологично напреднали страни.

Имаме да решаваме много неща, много въпроси и да развиваме много взаимно изгодни проекти с Русия, каза още Станишев.

За протестите

"След 4 септември маските окончателно паднаха и стана ясно, че ГЕРБ стоят зад протестите", добави лидерът на БСП, цитиран от БТА.

Според него вече било ясно как се организират и финансират протестите.

Запитан как ще коментира обявяването на 22 септември за деня „Х" от протестиращите, Станишев отговори: „Много дни са обявявани за деня "Х", но нещо, което се прави напук, на инат и на всяка цена, никога не е продуктивно".

Лидерът на БСП коментира и освиркването по време на честването на Съединението в Пловдив на 6 септември, където бяха заедно премиерът Пламен Орешарски и президентът Росен Плевнелиев:

"Освиркванията по време на честването на Съединението са  неуважение към националните символи и към националните празници, които имат много дълбок смисъл."

Сергей Станишев беше гост на 10-тия събор на русофилите, събрал хиляди приятели на Русия край язовир "Копринка", близо до Казанлък.


Вижте снимки от русофилския събор край язовир "Копринка"