Българските спасителни екипи късно снощи пристигнаха в Ягодина и веднага се включиха в спасителните операции. "В нашия състав има 28 души. Имаме спасителни лодки. В Сърбия оставаме поне 48 часа и ще дадем всичко от себе си да помогнем на пострадалите", каза началникът на специалните части Димитър Бришимов пред местните медии, предаде БГНЕС.

Вижте снимки от спасителните акции в Сърбия >>>

В българската група за помощ са включени 8 пожарни автомобила, мотопомпи и 2 лодки. Освен България, на помощ вече са се притекли Германия, Австрия и Словения. Днес се очаква по-голяма помощ от ЕС.

До момента на територията на Сърбия 936 различни обекти са пострадали сериозно от наводненията, а други 1388 са застрашени от бедствието. Общият брой на евакуираните е над 15 200 души. Сръбските синоптици предупреждават, че и днес в страната ще има интензивни валежи от дъжд.

Заради проливните дъждове и наводнения над 150 000 домакинства са без ток. Жертвите от природното бедствие вече са седем.

Най-драматично е положението в Шабац, Обреновац, Сремска Митровица, Свилаянц, Лозница и Крупня. До пет часа тази сутрин бяха евакуирани 4000 души. Още няколко хиляди чакат за евакуация. Една част от тях са по покривите на къщите си, предаде БГНЕС.

"Ситуацията е много по-страшна отколкото изглежда", призна премиерът Александър Вучич. Според него днес най-трудно ще бъде в Парачин и Свилаянц.

90% от град Обреновац е потънал във вода, която на някои места достига до пет метра височина и се повишава. През нощта бяха изградени диги с близо 20 000 чували с пясък, които се опитват да спрат водата в Шабац. На няколко места в града положението е критично Нивото на река Сава вече премина историческото си ниво от 595 см. от 1987 година. Има огромен недостиг от лодки, храна и вода.

Вътрешното министерство в Белград призова всички онези, които имат лодки, да ги предадат в най-близкия щаб за извънредни ситуации. Министърът на здравеопазването Златибор Лончар призова за спешна доставка на мляко на прах за пострадалите в Обреновац.

Над 3000 сърби снощи пристигнаха пред Сава-център в Белград, за да се включат в спасителните операции за бедстващото население в Шабац. Белградските граждани се отзоваха на призива на Александър Вучич, който съобщи, че са необходими допълнителни сили за спасяването на хората.

Междувременно обстановката в българския участък по река Дунав се усложнява заради наводненията в Сърбия. Започнало много интензивно покачване в българския участък. Тази сутрин е измерено покачване на нивото на водата при Видин от 133 см, това са данните от 20 ч. до 8 ч. тази сутрин. Хидровъзелът при "Железни врата" е изпуснал 2 метра и 10 см вода. Опасността от преливане на река Дунав остава голяма. Засега обаче няма опасност за града.


*Ягодина e град в Централна Сърбия, разположен в историческата област Поморавие.