Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/ Георги Георгиев, цитиран от БТА.

По думите му това е и резултат от обилните валежи в района на Средния Дунав. Основните притоци, които захранват реката, са пълни.

Вижте снимки >>>

За денонощие нивото на реката при Ново село се е покачило със 136 см и е достигнало 665 см спрямо условната кота "нула".

"За Русе очакваме нивото да стигне до два дни 650-700 см, като покачването ще бъде с около метър. Това предполага, че всички острови ще бъдат залети, както и бреговата тераса до дигата", обясни Георгиев.

От АППД са изпратили предупреждение до всички областни управители, до Гражданска защита и до горските стопанства да вземат мерки и в следващите два дни, където имат техника да бъде изтеглена на безопасно място.

"Ще следим поведението на реката през следващата седмица. Не мога да кажа докога ще продължи покачването, тъй като в Австрия днес е обявен червен код за проливни дъждове, което означава, че много бързо реката в този участък ще се напълни", заяви Георгиев.

Директорът на АППД обясни, че засега опасност за населените места по поречието в българския участък няма и изрази надежда, че нивото няма да достигне рекорда от 2006 г., когато при Русе водният стълб е достигнал 912 см спрямо условната кота "нула".

Във видинско село чували с пясък са спасили къщите да не бъдат наводнени

Във видинското село Буковец редица от чували с пясък покрай тротоарите са спасили част от къщите в селото да не бъдат наводнени след преливането на канал за скатни води, предаде “Фокус”.

Това е четвърто наводнение през годините в Буковец. Наводнение е имало през 2004, 2005 и 2007 години.

Преди години е имало опити да бъде разширен каналът, но така и не е било направено достатъчно добре разширението, не е издигната и защитна дига и за това се е стигнало до това наводнение.