Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при представяне на мерките на Националната програма за енергийна ефективност, предаде БТА.

Не е нужен отделен текст в закона, имаме си Конституция, обясни Павлова в отговор на въпрос дали по този начин няма да се разсеят притесненията на хората относно програмата.

Националната програма за саниране тръгва този месец, но вече е предмет на дебати и причина за притеснения у собствениците на жилища.

В много от сградите, които отговарят на условията, вече бяха проведени общи събрания. Масово хората изказват тревога, че програмата ги задължава финансово и се боят, че може да изгубят жилищата си.

Другите притеснения са, че влизайки в т. нар. сдружения за участие в Националната програма за саниране, собствениците ще поемат и други задължения.

Например, че ако някой не плаща редовно за осветление, стълбище, асансьор или парно, комуналните фирми може да задължат останалите членове на сдружението да обезпечат дълга със своето имущество.

Според приетите от Министерския съвет методически указания, сдружението не поражда други права и задължения за членовете му, освен конкретния предмет на дейност - получаване  на безвъзмездна финансова помощ по програмата.

Данък сгради и такса смет скачат

Данъкът и такса смет за жилищата, обновени по Националната програма за енергийна ефективност, ще се увеличат средно с 2 до 5 лева, обясни още Павлова.

Експеримент с данъчния софтуер е показал, че например за апартамент от 80 кв м в идеалния център на София и Благоевград, с направени възможно най-луксозни подобрения по програмата, данъкът ще поскъпне средно с 1.61 лв. на годишна база.  Такса смет ще скочи с 1 - 1.20 лева, обясни министър Павлова.

Тя подчерта, че след санирането, собствениците трябва да подадат допълнителни декларации в службите за местни данъци и такси, за да обявят направените подобрения. На тази база ще бъде променена и данъчната оценка на имотите.

Министърът предупреди още, че ще трябва да се намери място за складиране на материалите за ремонтите.

Освен за данъците, гражданите питат и как да процедират с антените на мобилните оператори, монтирани по покривите, за които собствениците на жилища получават наем.

"Ако се прави ремонт на покрива, антените ще се преместват за сметка на мобилните оператори, същото се отнася за рекламните пана", отговори министър Павлова.

Когато ще се санират сгради с ведомствени жилища, страна по договорите ще е и съответното министерство, принципал на фирмата собственик на имотите, какъвто е случаят с блоковете на ВМЗ - Сопот.

Националната програма за енергийна ефективност предвижда държавата да инвестира безвъзмездно 1 млрд. лв. в обновяване на частни жилищни сгради, проектирани преди април 1999 г. Тя ще действа в продължение на две години в цялата страна.

Ефекът от санирането >>


Междувременно от БСК се обявиха против увеличаването на такса смет заради санирането, като припомнят, че с промени в закона такса смет не трябва да е обвързана с данък сгради.

В същото време БСК напомня на хората, които санират жилищата си, че след изпълнението на предписаните мерки по националната програма, жилищните сгради могат да преминат обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сградите.

Изследването е за сметка на собствениците на жилища. Тези от тях, които получат сертификати, могат да бъдат освободени от заплащането на данък сгради за срок до 10 години, в зависимост от категорията на сертификата.