Санирането на един блок отнема от 3 до 5 месеца

Над 1,1 млн. са домакинствата, живеещи в панелни блокове с минимум 36 самостоятелни апартамента. Санирането на един блок ще отнема от три до пет месеца.

Обратно в новината

Коментари - Санирането на един блок отнема от 3 до 5 месеца | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

трябва да бъде на база проект и СЪС СЕРТИФИКАТ за енергийна ефективност, но от БСК после ще лапат много готови пари!!

на солидарен принцип - всички ще плащаме заемите; на санираните ще вдигнат данъците, а ПАРИТЕ, ПАРИТЕ ЩЕ ОКРАДАТ ВЪТРЕШНИТЕ!!!

Ясно е, че никой не схвана противоречието, недосмислиците и пропуските в ЗУЕС, та да го кажа просто и ясно: "ЛАКОМ ГЪЗ - КРЪВ СЕРЕ"

"БСК се обявиха против увеличаването на такса смет заради санирането, като припомнят, че с промени в закона такса смет не трябва да е обвързана с данък сгради." Крайно време бе да се прекрати това безумие ! Както и да отпадне такса 'сградна инсталация' за 'топлото' !!

Едни панелки ни останаха,и тях ще ни ги вземат...

Че кой те кара да участваш???? Безплатното саниране е доброволен акт...... Тамьн ще останат пари за повече блокове..... :-)

само не мога да разбера -далаверата за всички ли е или само за някои!

далаверата е за някои, другите плащат.

безплатното сиренце-саниране в капана. Накрая и пари на ръка ще дадат , за да санираме..... Някой може ли да ми обясни защо немам доверие в тази работа, а досега така им вярвах на всички управляващи-сегашни и предишни, та чак ми се ревеееее..........

КАТО ТОЛКОВА СА СЕ ЗАГРИЖИЛИ НАСТОЯЩИТЕ УПРАВНИЦИ ЗА НАС ЗАЩО НА ВЗЕМАТ ПЪРВО ДА ГЛАСУВАТ ЗАКОН СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПАНЕЛКИ ДА ИМАТ СОБСТВЕНОСТ И ВЪРХУ ЗЕМЯТА ПОД ПАНЕЛНИТЕ ЖИЛИЩА--БЕЗВЪЗМЕЗДНО???????

безвъзмездно няма и в гробищата

как изреваха че се прави национализация на парите за пинсии. Кой ли не се включи да реве по този въпрос. Сега,когато се поставя в капан собствеността на най бедните хора ,тези в панелките...на никой нему пука.Няма юристи по телевизиите ,няма омбусман....има само Реклама от страна на герб. Сами си направете изводите. Кой юрист би си заложил авторитета и ще каже че това нещо Сдружението е безопасно мероприятие?

М'чи те юристите ще са най на келепир от тази бъркотия. До съд се стига безусловно при такива сдружения. Да не са луди да се самопрецакат :)))) Чакат шараните да лапнат въдицата и само потриват ръце колко ще ги оскубят, за да водят дела и да ликвидират сдружения.

Сега научавам и нещо друго. Сдружението на сградата за да кандидатства, трябва да е идеален платец и да няма неплатени сметки към Топлофикация, ВиК, ЧЕЗ, данъчното и т.н. ВСИЧКИ ЖИВУЩИ. Е при това положение санирането е направо мисия невъзможна. ---------------------------------- Не се кахъри. Когато сдружението е факт, ВСИЧКИ носят солидарна отговорност. И ей ти как съседите събират пари да платят сметката на неизрядния, щото ще го отнесат всички. Даже и да не санират блока, монополите ще си намерят законова вратичка. Това преди време май се бяха опитвали да го прокарват - блоковете да са с общ водомер, електромер и собствениците да се оправят помежду си.

Преди време? ПРЕДИ МНООООГО ВРЕМЕ СА ОПИТВАЛИ ДА ГО ПРОКАРАТ. По-точно във феодална Русия. И се е казвало "Круговая порука".....

за Етажната собственост,един блок -една сметка,нима сте забравили?

Камон гайс, я ми кажете от 1989г насам ЕДНО нещо, което е било социално насочено, а не в посока отнемане на социални придобивки?! То не бяха пирамиди, то не беше 100лв за лев, то не бяха прайватизации, то не бяха увеличени пенсионни години, то не бяха бюджетни съкращения, то не бяха намалени срокове на майчинските, намалени детски и прочие... трябва ли да изреждам всички?! Неолибералната политика - НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД! Сега искате да убедите хората, че изведнъж сте се загрижили за тях?! Ха-ха-ха ... Това не са онези социалистически възпитаници, нищо не видели, нищичко за запада не чели! Има конкретни въпроси, на които никой не отговаря. Защо е наложително основаването на Сдружения - юридически лица?!

Доверие в държавата?! Кажете ми кой въобще може да гарантира, че утре или след година няма да се смени управляващата партия и политика и няма да излязат нови разпоредби, нови наредби, закони и подзакони... още преди да са започнали да работят по тези, ще вземат да се променят?! Колко изкара предното правителство?! Година ли беше или нещо такова? Попредното, а преди това... Има Белене, няма Белене, закрива се завода, не се закрива, закрива се, има тец, няма тец, има тец, има съкращения, няма тец ... ала бала... Тука има, тука нема. Искате доверие от хората сега?! На каква основа?

Каквато и да е политиката - няма безплатни неща. За всичко си плащаш - къде доброволно, къде доброзорно, къде с лихви, къде с много лихви. Никой никъде нищо не прави за без пари. Дали тези тук, които агитират за саниране, биха дошли да ми изкопаят лозето без да искат да им плащам за труда???? Няма да дойдат. Щото никой не прави нищо без пари. Принципът е приложим във всичко, без изключение.

Как безплатната държавната помощ ще е облечена с кредит на Сдружението?! Това е най голямата измама за последните 25 години преход. Неуките и доведени до оскотяване собственици, ще загубят имотите си! Къде е опозицията , къде са националистите и патриотите! Нямат ли юристи които да светнат народа за ГЕРБЕРСКАТА ИЗМАМА!

На българите не трябва да се прави нищо безплатно. Те са страшно подозрителни. Не могат да правят дружения, по логиката - орташката работа кучетата я яли, която логика присъства най-вече в България. Дори семейства не могат да завъдят, за деца - също съмнително - няма ли детски - никакви деца.

Точно така! Умните хора знаят, че "безплатно" е просто стръв на въдицата за балъци. Така че хайде вземете си "безплатните" платени неща. Аз не ви ги искам. Ще правя в частната си собственост каквото мога, с лични средства. Не вярвам на никой, който бил искал да ми дава нещо срещу нищо. Такъв филм НЯМА!!!! НЯМА И ДА ИМА! НИКОГА!

Как ще е безплатно бе катил - не прочете ли - 1 млрд. лв. ще инвестира държавата - откъде се взимат тези безплатни 1 млрд. бе тупан ?

КОЛКО ТЪП И ПРОСТ НАРОД ЖИВЕЕ ПОД НЕБЕТО! КАНЯТ ГО НА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД СРЕЩУ ТОВА ДА ВЛЕЗЕ С ИМОТА СИ В ЕДНО ОБРЕЧЕНО НА ФАЛИТ ТКЗС, КОЕТО СЕ РЕГИСТРИРА КАТО ФИРМА ИМА БУЛСТАТ И Е В РЕЖИМ НА ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСВО!! КАТО СТАДО ДИВИ ПРАСЕТА НЕУКИ И АЛЧНИ ЗА КЕЛЕПИР СОБСТВЕНИЦИ СА ЛАПНАЛИ ДРЪВЦЕТО БЕЗ ДА СА ПРОЧЕЛИ "МЕТОДИЧНИТЕ" УКАЗАНИЯ НА ГОСПОЖА ПАВЛОВА, БЕЗ ДА СА ПОГЛЕДНАЛИ ЗАКОНА ТЕЗИ ПЪРВОСИГНАЛНИ СЪЩЕСТВА НЕ СИ ЗАДАВАТ ВЪПРОСА - след като помоща ще е безплатна защо СДРУЖЕНИЕТО в което влизаме ще тегли ЗАЕМ от Българската банка за развитие, ще има банкова сметка и ще е страна по този ДОГОВОР ЗА ЗАЕМ подписан не от УПРАВИТЕЛЯ НА СДРУЖЕНИЕТО , а на упълномощеният от него КМЕТ!! Добре дошли в капана за мишки глупаци такива! ДОБРЕ ДОШЛИ В ОБРЕЧЕНИТЕ НА ФАЛИТ ТКЗС-та

+++++

от ЕС по тази програма,това ще са пари от заем от МВФ,при тях няма прошка.

Абе какво става ако влезеш в сдружение и после искаш да продадеш имота, или искаш да купиш имот дето собственикът му е в сдружение?

Купувача влиза в задълженията на продавача и обратното, продавача се освобождава от тях!

Ако продадеш саниран апартамент,връщаш парите за саниране,защото това е икономическа дейност.

безобидна,тя ви ангажира със дейностите по санирането. Не я подписвайте без консултация с адвокат,за да не плащате после.

Герберащина в пълна сила! Какво "саниране" е това, те имат ли си представа какво представлява санирането? Като сегашния режим "демокрация" пък то фашизъм!

Ти знаеш ли какво е фашизъм?

За регистриране на сдружение на собствениците са необходими 67 процента от идеалните части на собственици да влезнат в него ,оставете зомбираните и ентусиазирани съседи да го регистрират и останете в 33 те процента които не са в сдружението ЮЛ ,след това спокойно може да си санират ,тези които не са в сдружението не могат да ги пипнат за нищо ,нито неустойки ,глоби и т.н.защото не участват във фирмата със собствеността си.

Да винаги може да се измисли повод когато се регистрира сдружение да те няма ,освен това може да си дава под наем и продава имота без да плаща санирането .

Точно така е - за да се регистрира сдружението трябват 67%, но ... им трябва 100 % съгласие за достъп до имота, за да бъде направено обследване. Току що се сблъскахме с този казус като отказахме участие в това сдружение, но нямаме нищо против за достъпа. Съответно ни изпратиха декларация, която да подпишем. Ето накратко и декларацията. т.1 Съгласен съм да бъдат изпълнени предложените в резултат на техническото и енергийно обследване допустими дейности за обновяване на сградата.... (!!!) т.2 Ще осигуря достъп до притежавания от мен обект ... П.П. Бяхме заплашвани, че ще бъдем дадени на прокурор(!) от участващите в сдружението, но нямаме намерение да дадем съгласие докато не бъде променена декларацията. Как да дадем съгласие , какви са тези дейности, няма ги черно на бяло никъде написани. Надявам се, че постъпваме правилно. ;) Безплатно е само сиренцето в капана

Не се коси. Ще ти махнат твоята дограма дето си я избирал 2 месеца и си висял на майсторите докато я поставят и ще ти сложат "предложената в резултат .... и т.н."

Точно така ,дай съгласие за достъп но категорично декларирай ,че отказваш участие в юл както е писал по долу колегата ,въпреки ,че няма как да Ви впишат в него без Вас.

В чл 9 от ЗУЕС са посочени двете форми на управление на собствеността ПЪРВАТА е ОБЩОТО СЪБРАНИЕ в което влизат всички собственици ВТОРАТА е СДРУЖЕНИЕТО в което влизат част от зомбираните и алчни глупаци! Съществуват и два Управителни съвета - на Общото събрани и на Сдружението! Съгласно чл.33 ал 4 от ЗУЕС сдружението внася решението си за обсъждане на ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ което е КОМПЕТЕНТНИЯ ОРГАН, и чиито решения имат ПРАВНА СИЛА!! МРЪСНИТЕ ГЕРБЕРСКИ ИЗЧАДИЯ СА НАПАРВИЛИ ЗАКОНА ТАКА, ЧЕ В РЕЖИМ НА РЕГИСТРАЦИЯ НЕ Е КОМПЕТЕНТНИЯ ОРГАН НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ , А НА СДРУЖЕНИЕТО КОЕТО СЕ ВПИСВА В РЕГИСТРИТЕ НА ОБЩИНАТА!! ТАКА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ СЕ ЗАЛИЧАВА КАТО ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ И ЗАТОВА НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА НЕГО!! ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НЕ Е ФИРМА КАКТО СДРУЖЕНИЕТО И НЕ Е ОБРЕМЕНЕНО С КРЕДИТИ И ДРУГИ ТЕЖЕСТИ КАКТО СДРУЖЕНИЕТО! Затова се регистрира само СДРУЖЕНИЕТО , НО НЕ И ОБЩОТО СЪБРАНИЕ! Или влизаш в ТКЗС-то или искаш в протокола за учредяването му да бъде посочен ТВОЯ ОТКАЗ !! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ДА ИСКАШ ПРЕПИС ОТ ПРОТОКОЛА НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ С КОЕТО СЕ УЧРЕДЯВА СДРУЖЕНИЕТО! ПРОТОКОЛА СЕ ИЗГОТВЯ В ЕДНОСЕДМИЧЕН СРОК И В НЕГО ТРЯБВА ДА Е ВПИСАН ТВОЯ ОТКАЗ ОТ УЧАСТИЕТО В ТОВА ОБРЕЧЕНО НА ФАЛИТ ТКЗС!! ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ НА ЧЛ.25 ОТ ЗУЕС В КОЙТО СЕ СОЧИ ЧЕ ПРИ ИЗВЪРШВАНЕТО НА СТРОИТЕЛНО МОНТАЖНИТЕ РАБОТИ ИМА ,ОСВЕН ДЪРЖАВНАТА ПОМОЩ И САМОУЧАСТИЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ!! ПРИЕМАМ САМО БЛАГОДАРНОСТИ ЗА БЕЗПЛАТНАТА КОНСУЛТАЦИЯ!

Ами благодарности тогава + бонус :):)

Не е така.Като се създаде сдружението и тези,които не са участници плащат солидарно с участващите глупаци.Значи сдружението може да изтегли 1 млн лв заем и плащате всички.Питай адвокат,ако не вярваш.

scotts ( регистриран ) 09.02.2015 16:46 имаме! Шът даун на панелките. Сички пари да се дават само във печеливши отрасли. Направил си печелба 100 милки миналата годан - нати още 200 да се развивиш. На загуба си, ама тва било МВР - шът даун. Докат не дойдеш на 0: паре нема. Тазе дет викат "сбъркахме" - у затвора моментално, да не бъркат. ПАНЕЛКАТА ПОСЛЕДНА ГЛИГА, АКО НЕ Е ДАЛАВЕРКА И СХЕМА..... АМА Е! ТЕ ЗАТВА СИ ЧУПИМ ПРЪСТИТЕ ТУКА, И МЕ Е ЯД ДА ВИ ЛОВАТ НА ГОЛА КУКА.

Какво саниране, ма, Павлова.... Южна България вече е в субтропичния пояс и климатът е като в братска Гърция- сняг ще гледаме само по филмите и на картинка... Цяла зима температурите бяха 15 градуса....А платените телевизии ни промиваха мозъците, че зимата щяла да бъде нечовешки студена( за да направим оборот на газифициращите фирми, дървената, въглищната мафия)...както и преди 4дни, когато писаха, че идва АРКТИЧЕСКИ СТУД ( пък студът се оказа плюс 5-6 градуса по Целзийй) Освен това- евтиният рехав стиропор, залепен с евтино циментово лепило от 6,80 лв ще изпопада от панелките при първия по-силен вятър или земетресение.

Моля не обръщайте внимание на споменати стойности на строително монтажните работи. Стойностите могат да се определят приблизително точно при завършен проект с ясен обхват на работите. Обследването на сградата, проектирането и изготвянето на документация ще са различни като стойност за всяка отделна сграда. СМР ще се определят от изготвения проект и изискванията на собствениците. В някои случаи ще има ремонтни работи по покрива - трудно е да се каже стойност без проект. В някои случаи ще има смяна на дограма. Приблизителна цена 150-250 лв./кв.м. Зависи от предвидената по проект дограма. Топлоизолационна система - ТИ+мрежа и шпакловка+мазилка = приблизително 40-50 лв./кв.м. от фасадата. По тераси и прозорци ще има още разходи за ТИ система. Подмяна на сградни инсталации - според проект. Спирам до тук, въпреки че могат да се споменат още СМР. Не се заблуждавайте от цените на разлепените реклами. Те са от хора, които са почти изцяло в сивия сектор. Една изрядна фирма освен данъци и осигуровки има много повече разходи от подобни сиви изпълнители.

Кой идиот подписва празни чекове?! Кой идиот се вързва на БЕЗПЛАТНИ ГЕРБЕРСКИ ОБЯДИ при положение, че това ТКЗС наречено сдружение се ЗАДЪЛЖАВА да тегли кредит от ББР!! КОМУ Е НУЖНО ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ ТЕЗИ ФИРМИ И ДА СЕ ВЛИЗА В ТЯХ СЪС СОБСТВЕНОСТТА ?! ОТГОВОРА Е ПРОСТИЧЪК - на тези които желаят да ги фалират и вземат собствеността !! ЧЕХИЯ МИНА ПО ТОЗИ ПЪТ! Сега на ред сме ние!

Не съм запознат с изискванията към собствениците на жилища. Странно звучи, че собствениците ще бъдат задължени да теглят кредит. Те трябва единствено да заявят желанието си да бъдат извършени необходимите дейности и да не пречат на изпълнението им. Не мога да си представя и как и от кого ще се извършва контрол на СМР, кой ще определя изпълнителите и т. н. P. S. приблизителните цени са без включен ДДС.

Много странно, мутирало същество е българинът. Обяснява му се едно нещо 100 пъти, ЕС му дава пари да си стегне жилището, а той си обича мизерийката и плюе ли плюе. Другари, като сте против безплатното саниране, други алтернативи и предложения имате ли?? Нямате. Освен злобни,безумни и абсурдни коментари друго тук нищо не прочетох. Жалка работа.

имаме! Шът даун на панелките. Сички пари да се дават само във печеливши отрасли. Направил си печелба 100 милки миналата годан - нати още 200 да се развивиш. На загуба си, ама тва било МВР - шът даун. Докат не дойдеш на 0: паре нема. Тазе дет викат "сбъркахме" - у затвора моментално, да не бъркат. ПАНЕЛКАТА ПОСЛЕДНА ГЛИГА, АКО НЕ Е ДАЛАВЕРКА И СХЕМА..... АМА Е! ТЕ ЗАТВА СИ ЧУПИМ ПРЪСТИТЕ ТУКА, И МЕ Е ЯД ДА ВИ ЛОВАТ НА ГОЛА КУКА.

Ти нали ще си стегнеш жилището? Освен да говориш колко са зле хората, имаш ли някакви сериозни аргументи и доводи, с които да обориш другоячемислещите? Ако нямаш, ходи си санирай тоалетната докато има пари, нали щели да свършат :))) Когато ми кажат, че ще санират безплатно, като общините ще си направят всичко без да им подписвам нищо, засягащо собствеността ми, тогава ще се съглася, че искат да ми направят добро! Пътят до ада казват, че бил осеян само с добри намерения. Аман от "добрини"!

ЕС е обещал да даде едни пари (които са по 400 лева на жилище), ама може и да не ги даде ако има корупционни схеми по усвояването им. а такива 100% ще има и то не от членовете на СДРУЖЕНИЕТО, защото те нищо не подписват, ами от кметове, министри и т.н. И какво става СДРУЖЕНИЕТО накрая ще плати сметката.

Парите не са от ЕС, а са държавен заем, който ще се връща. С други думи - това са пари на данъкоплатците.

свен?не, по ще ти отива Овен

че програмата вкючва 18 млн за реклама??!!! Представяте ли си какво облъчване ще падне по темата???? Скоро май няма и да четем ,толкова ще ни писнат.

Ако това е вярно, с тия 18 милиона могат да построят къщи на всички, които пострадаха от наводненията. Да вземат да млъкнат с това саниране, че да не накарат хората да "санират" парламента и министерствата.

При предишното облъчване на народонаселението по времето на кабинета БОРИСОВ-1 бяха отделени 15 мил. лв. от отпуснатите 75 мил.лв за саниране! Санираха се само две сгради, а парите по програмата потънаха с кораба наречен КТБ!!

Това, че ще се поддържала по-висока температура през зимата не е много сигурно, но санирането няма да ми захрани готварската печка, пералнята и бойлера, които са основното перо целогодишно. Като ми изкъртят отвътре и ми похабят цялото обзавеждане къде отивам аз? Едва изплатихме преди години заема за същия този апартамент, сега отново да теглим с тези мизерни доходи и нещеш ли ако някой не толкова добронамерен управител на сдружението ми направи и той някой номер зад гърба? Я заем, я нещо друго? Я помислете малко.

Температурите се покачват средно 3-5 градуса, сметките ти за отопление ще паднат доста.

ЗАЩО БЕЗПЛАТНИЯ ОБЯД НИ СЕ СЕРВИРА С КРЕДИТ РАЗПИСАН ОТ НАШЕ ИМЕ ОТ КМЕТА НА ОБЩИНАТА?! ЗАЩО КМЕТА ОТ НАШЕ ИМЕ ЩЕ СКЛЮЧВА ДОГОВОРИ С ФИРМИ ИЗПЪЛНИТЕЛКИ НА ЦЕНИ ВКЛЮЧВАЩИ ОСВЕН ПАЗАРНАТА И НЕОСЧЕТОВОДЕНИ КОМИСИОННИ НА КМЕТА! Или може би такива комисионни няма да има!? Кой ще ги плаща освен СДРУЖЕНИЕТО което е посочено като СТРАНА по БАНКОВИЯ ЗАЕМ!! Защо по този КРЕДИТ липсват ДЪРЖАВНИ ГАРАНЦИИ какпо е по договорите с ДВАТА "АМЕРИКАНСКИ" ТЕЦ-а!! На това му се казва ОСОБЕН ЗАЛОГ и той се вписва в РЕГИСТЪР ЗА ОСОБЕННИТЕ ЗАЛОЗИ!! КЪДЕ В ДОГОВОРА ЗА ЗАЕМ Е ПОСОЧЕН ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ БЕ МРЪСНИ КРАДЛИВИ ГЕРБЕРСКИ ИЗЧАДИЯ??!! НЯМА ТАКЪВ, ЗАЩОТО НЯМА БЕЗПЛАТНИ ОБЯДИ!!

Поредната глупост на ГЕРБ Утре ще стане ясно че пак нещо е дообмислено Кой ще намери фирми да санират. Че те всички са в сивия сектор. Да сте чули някой от висящи по блоковете да дава фактура или бояджия или мазач. Че те да вземат тези пари трябва са счупят от писане. А половината от тях са полуграмотни. И който е глътнал въдицата ще чуе-- брат за без пари толкова...

scotts ( регистриран ) 09.02.2015 16:24 "веднъга ти казвам: идва ти общинаря и съобщава - имате доплащания по консултански договори, подобрения технически проект, хонорари на одобрители 100 хилки. Домоуправителъ, кат каже, че немат пари - веднагъ щи кажат откъде ше отпуснат кредит за 20 минути срещу неговия подпис /само/. Ама тва, чак кат почне веселбата... зъсага ти е безплетно." Модераторите да спамят този неграмотник!

земи се регистрирай, а

Е и какво ако се регистрирам?? Да не би да почнеш да пишеш по-правилно??

Защо за да се санират блоковете е НЕОБХОДИМО ДА СЕ УЧРЕДЯТ СДРУЖЕНИЯ?! Защо сдруженията подписват с банката и общината договори след като е казано БЕЗПЛАТНО?

За да се откажеш и да има повече пари за по-смелите

Защото никоя банка няма да отпусне кредит без обезпечение. Обезпечението са жилищата на хората. Значи банката не дава пари току така, на голи приказки, че той ЕС щял да отпусне пари . А хората трябва ей така ма без да се притесняват въобще да си предоставят собствеността като залог на банката.

Нали държавата ще го връща бе умник, тя го обезппечава. Стига писали като сте толкова зле. Ти сигурно и панелка нямаш.

Тия пак завъртяха плочата. Другарко министър Павлова, имам 3 въпроса: Защо трябва ПЪРВО да се регистрира сдружение на собствениците и чак СЛЕД ТОВА да се решава дали блокът им ще бъде саниран? Ако увиснат, те остават вързани в него поне 5 години, за които 5 години може да накарате със закон сдружението да притежава и по един задължителен самолет. ЗАЩО е необходимо въобще сдружение, след като нищо няма да минава през негова банкова сметка? КАК това сдружение ще бъде ликвидирано, след като по ЗАКОН това става единствено и само по съдебен път - т.е. адвокати, хонорари и завеждане на дела. А там са необходими един куп документи, разтакаване и ПАРИ - лични!!!! Отговор дали е възможно да получа ?

само малко ще те поправя... Според закона за Етажната собственост не 7 години най малко няма мърдане от сдружението. Това са най малко 2 години докато трае програмата+ 5 години докато трае гаранцията.

Значи още по-зле. За 7 години направо може да сменят цялото законодателство и да няма никаква частна собственост.

чети бре! ше се ликвидила ПО ТЪРГОВСКИЯ ЗАКОН.... Ако не схващаш кво казвам, мноо има за четене, докът го разбереш.

Чета, аз, чета. И въобще не ми говори глупости! Ликвидацията на сдруженията става само по съдебен път!!!!

те на половината панелки скоро ще им изтече гаранцията ,така че могат да из попадат скоро, тьй че няма какво да санирате направо купете палатки на обитателите

С т. нар. саниране копторът няма да стане по-добър за живеене. Със стиропор, шпакловъчна мрежа, евтино циментово лепило и латекс за 150-200 лева как искаш да стане по-добър? Все едно да напудриш Лили Иванова с крем, помада, белило, червило, сенки и да искаш да стане 17-годишна ученичка ? От старото- ново не става! Трябва да се бутне старото и да се направи ново. Освен това- ефектът от санирането е почти нулев. Тия приказки за голяма икономия на електроенерги, газ и че с една духалка се отопляват 3 стаи- да ги приказват на неграмотните мангали. Във Вселената Господ е установил строги физични закони, които не могат да бъдат съборени с 5 см. стиропор !!!! Понаучете малко термодинамика,динамика на флуидите, топлотехника....тогава приказвайте - на ангро!!!! От голямото преброяване на дивите зайци- печеливши с по шест-седем цифрени суми ще излязат Борисов, Павлова, кметовете по места и фирмите- изпълнители.

В този форум е пълно с комунисти, пишещи срещу санирането. Комуниста иска българина да си остане прост и мизерен. Тук цивилизация няма да има докато другарите не си отидат.

,,в домът на ,,обесеният,, не се говори за ,,въже,, ,,??? ,,които говори за ,,корупционни схеми,, в наи корумпираната от ,,политическият,, елит европеиска страна е ,,комунист,,!!! опорна точка!!!

Е...как така бе, другарю.... Нали ГЕРБ е съвременното наименование на БКП, нали ГЕРБ е дял на БКП с кадри- внуци, внучки, синове и дъщери на членовете на БКП преди 1989-та....? ГЕРБ е достоен наследник на БКП ...В ГЕРБ случайни хора няма, другарю- я ДС-агенти, а внуци на първи секретари на партията или кадри на УБО, на Симеоново.... хайде, стига, другарю.....

Не съм от Герб. Никога и не съм гласувал за тях.

Аз смятам, че много неща по санирането се премълчават, за да се навият колкото се може повече хора, пък после нека си бият главите в стената. Кой ми гарантира, че ще направят изолацията качествено? Ако се появи мухъл, какво правим? Ще ми съсипят жилището! Ами ако решат да ми сменят дограмата, защото не изолирала достатъчно или пък ми разбият плочките заради нещо си, после аз ще трябва да оправям всички поразии след тях. Току-що завърших основен ремонт и нито имам останали пари, нито желание отново да се занимавам с това. Ако ще си правя изолация, предпочитам да си платя, но сам да си избера майстор и ако трябва, да му вися на главата, за да съм сигурен, че ще я направи както трябва. Не ми трябва уж безплатна изолация, правена на конвейер, както и другите "екстри", които премълчават.

Мухъл всякак ще се появи, сигурен бъди

Аз пък санирах миналата година и мухъл нямам. Когато изолацията е направена правилно и стъклопакета на дограмата е правилно избран, мухъл няма. Недей да слагаш всички под един знаменател.

Ако мислиш че нещо се премълчава и имаш въпрости защо не отидеш и се консултираш вместо да драскаш по форума?? Санирай си сам, но други хора нямат тази финансова възможност и биха искали да се включат в програма за безплатно саниране. Българите никога не мислим заедно, важното е Вуте да е зле.

Всичко е ОК, само защо искат да вкарат хората в ТКЗС-то и то да тегли заем?

ДА СЕ ФАЛИРАТ ТЕЗИ ФИРМИ В КОИТО СОБСТВЕНИЦИТЕ ВЛИЗАТ С ИМОТИТЕ СИ!! Какво става при ФАЛИТ на СДРУЖЕНИЕТО /фирмата/също е ясно - губи собствеността си! Като разсъждаващ си задавам въпроса: Кое налага тегленето на КРЕДИТ от СДРУЖЕНИЕТО /фирмата/ при положение, че държавната помощ е БЕЗПЛАТНА!! Безплатно е само сиренцето в капана за мишки, а КРЕДИТА КЪМ БАНКАТА СИ Е КРЕДИТ!!

Беден си защото си тъп и злобен. Това е логиката.

веднъга ти казвам: идва ти общинаря и съобщава - имате доплащания по консултански договори, подобрения технически проект, хонорари на одобрители 100 хилки. Домоуправителъ, кат каже, че немат пари - веднагъ щи кажат откъде ше отпуснат кредит за 20 минути срещу неговия подпис /само/. Ама тва, чак кат почне веселбата... зъсага ти е безплетно.

Кредитът е нужен, защото "безплатната" част идва като покриване на заем. Отпускат се пари под формата на заем, похарчват се (под мъдрото ръководство на местния кмет) И ПОСЛЕ кредитът се покрива (евентуално) от държавния фонд. Обаче докато не го покрие държавата (с одобрение на текущо управляващата партия ХХХХ), кредитът си е най-обикновен кредит и го дължат всички членове на сдружението. Много хора си мислят, че вземането на апартаменти е пропагандна глупост. Само че ако случайно някак кредитът не бъде платен от държавата, ще последва посещение от ЧСИ и който няма пари в наличност ще се наложи да му бъде запорирано каквото може (апартаментът като най-удобен). Какви такси следват само за да се махне запора после... достатъчно за да се разболеят доста хора.

Безпорен факт е,че сградният фонд има нужда от ремонти."Спасяването поединично" още повече влоши положението.Бедни, по-бедни и накрая най-бедни в Европа.Всеки си е закърпил положението по собствена преценка.Досега- една провалена програма за 50млн.Э от преди 2010 и една на път за това.Втората за зоо - 400млн э изтича тази година.Причини? Изводи?Вина?Само за причините имаме известна ориентация-КТБ,че там останаха едни пари,Орешарски,мноооого процедури.С този "капитал" с пълен напред влетяваме в трета програма. Безлатна,вече милиарди дадени ни за тази необходимост. Все едно ни залива река Лимпопо-сънно-бездънна,глинесто-тинеста,както е казал Р.Киплинг. Пред целия панелно-закърпен,фасадно-похабен и кабелно-омотан народ,този път -нов номер.Бързо!!!Опашки за булстати ,бързи писма от чужбина, обещани бройки от кметове,първенци,пилотни проекти.СНС-силно напорно саниране.Защо?

В Европа сградите се санират периодично през 15-20 години. Само вие искате да живеете в свинарник.

Нека санират БЕЗ да е необходимо да се учредяват СДРУЖЕНИЯ. Нека само хората да се подпишат, че са съгласни да се направи саниране на общите части и ще осигурят достъп от тази до тази дата.

Свинарник,ама мой свинарник. А ти искаш хем да живея в свинарник, хем да ти плащам наем са него.

Никой не иска нищо от тебе...предлагат ти, като не искаш няма да ти санират панелката.

... докато средно между 3-5 месеца къртят, разбиват и т.н. тръби за топлото и В и К, обитателите на жилищата къде ще са?

Като си правиш ремонт у вас къде живееш?

На почивка. Като се върнат и видят резултата - обратно на почивка .... в Наречен.

другаде.Да действително всички ще избягаме оттук,но имай предвид че няма да вземете и покрива над главите на родителите ни!

Добре де! Нали комуномутрата ни съветваше да инвестираме в отглеждането на картофи. Защо той не инвестира в картофопроизводстовото, а инвестира в магистрали и саниране?

За да може говеда като теб да стоят на топло и карат по нови пътища.

Аз магистрали не ползвам, защото пътувам с летящата чиния на агент Сава.

И при това с ничии кинти. По негови и на неговите гъзолизци думи.

Наясно ли са собствениците на тази регистрирана по Търговския закон ФИРМА, че влизат със собствеността си в нея!! НОВАТА ФОРМА НА СОБСТВЕНОСТ ВЕЧЕ Е КООПЕРАТИВНА И ВИЕ СЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТЕ ОТ УПРАВИТЕЛ, КОЙТО ВМЕСТО ВАС ПОДПИСВА ДОГОВОР С КМЕТА!!! ЗАЩО НИКОЙ НЕ КОМЕНТИРА КАК КМЕТА ОТ ВАШЕ ИМЕ ПОДПИСВА ДОГОВОР ЗА КРЕДИТ С БАНКАТА ПО КОЙТО СТРАНА Е СДРУЖЕНИЕТО , А НЕ КМЕТА И ОБЩИНАТА? Как по ЗОП Кмета определя фирмата изпълнител на строително монтажните работи? Ами ако договорените от него цени НАДВИШАВАТ С ПЪТИ ПАЗАРНИТЕ?? Кой тогава плаща горницата - ОБЩИНАТА или СДУЖЕНИЕТО което е страна по ЗАЕМА в който липсват изискващите се ДЪРЖАВНИ ГАРАНЦИИ!! ЗАЩО НЕ СЕ ПУБЛИКУВА ФОРМУЛЯРА НА ДОГОВОРА КОЙТО КМЕТА ПОДПИСВА СЪС СТРОИТЕЛНАТА ФИРМА И В КОЙТО ЯСНО СЕ РАЗПИСВА КОЙ И КАК ПЛАЩА!! ЗОЩО В ДОГОВОРА ЗА КРЕДИТ ЛИПСВАТ ИЗИСКВАЩИТЕ СЕ ДЪРЖАВНИ ГАРАНЦИ?!!

И още: подписват договор с кмета, а кмета ще участва в договора вероятно с личните си данни. Та въпроса е, ако наесен в дадения район се избере нов кмет какво става с този договор или това автоматично задължава сдружението дружно да гласуват за същия кмет, та да им "брани" интересите по договора.

ИЛИ ИЗБИРАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СТАРИЯ КМЕТ ИЛИ ДУХАТ СУПАТА! ПЪК И ДА ГО ПРЕИЗБЕРАТ НА НЕГО МУ ПУКА, ЧЕ МУ ДРЕМЕ! НАЛИ СА ГО УПЪЛНОМОЩИЛИ КАТО ДОВЕРЕНИК НА СДРУЖЕНИЕТО ДА ТЕГЛИ КРЕДИТИ ОТ ТЯХНО ИМЕ , ДА ПОДПИСВА С НЕГОВИ ФИРМИ ДОГОВОРИ! ГОЛЯМОТО ГЪШЕТНЕ ЗАПОЧВА!

Не разбирам негативизма на някои!Ма то не е задължително,бе! Никой не ви кара насила!..Санирането е по желание!Който не желае,да си живурка във разпадащия се панел.Ваша работа! Програмата е само за онези,които желаят!

вече почна да показва тоягата зад гърба си!Чети и слушай повече! Ще видят друг мандат през крив макарон!

Не е ли логично първо да се направи обследване на сградата от специалисти, които да посочат кои от действията по саниране са задължителни и кои препоръчителни. Да се свика Общо събрание, което да приеме решение какво ще се санира, освен задължителните, кои от препоръчителните действия ще се правят, от кого, с какви материали, в какъв срок, дали ще се премахват телата на климатиците и къде ще се поставят след санирането, дали ще се остъклят всички балкони, или ще се премахне остъклението и др. Въз основа на това решение всички собственици да дадат съгласието си за приетите и одобрени от Общото събрание действия. Чак като има съгласие на всички собственици - писмено, като се знае какво ще се санира, с какви материали, от кой, в какъв срок, неустойки при просрочване, да се пристъпи към създаване на Сдружение, което да се регистрира като юридическо лице. Има много индивидуални изисквания, които не знам как ще се удовлетворят. Аз например съм си изолирал външно апартамента, искам дограмата ми да бъде "Саламандър", троен стъклопакет с "К" стъкло. Част вече е такава, остава да подменя останалата. Ако ще ми слагат някаква измислена, благодаря, без мен. Ще си довърша дограмата сам. Съседите ми отгоре и отдолу също са си изолирали апартаментите и ефектът от по-малките сметки е налице при мен. новото саниране с нищо няма да промени жилището ми.

Не само е логично,но е и задължително! Та да не си мислиш,че това става без ОС,без обследване и без задължително одобрение от специалисти!

Не си мисля, само, че то ще се извърши, след като ВЕЧЕ ИМА РЕГИСТРИРАНО СДРУЖЕНИЕ! И тогава няма как да се пуснеш от хорото! важното е да знаеш предварително какво ще се прави, а не след като си се регистрирал и вече няма връщане назад!

А-а-а-а няма такива "без мен"! Махаме ти изолацията и дограмата и ти слагаме от "нашта" :)

Само поглеждаш блокът от снимката и всичко ти става ясно. Когато човек живее от десетилетия в такъв коптор, то му е напълно простено, че си мисли, че има световен заговор как да му го отнемат. Че кой не иска да живее в такъв?!

Да вземем да дадем.

Не, не е това поговорката.. По-скоро е "Насила можеш да вземеш, насила не можеш да дадеш". Казва ви го човек, който много пъти е опитвал да даде.

да сложат и една снимка от имот на ,,преуспял,, политик!!! за сравнение!!! това е в резултат на ,,успялата,, политически и икономически промени ,,върхушка,,!!! време е да се признае че ,,преходът,, успя само за ,,елитът,,!!! политиците ни трябва да се срамуват за снимката!!! направиха държавата -гето!!! смяташ че ,,живеещите,, в тази сграда имаики финансови възможности нямаше да си я санират сами??? или в по добрият случаи да си купят нови жилища??? така че стига с пропагандата за мръсни и лоши българи!!! единственната истина е че българинът е ,,беден,, а политиците му ,,богати,,!!!

О, да! От бедност, миличките, си изхвърлят боклука през балкона, от липса на пари за свестна музика слушат чалга, от бедност не искат да учат и да се осъвършенстват.. За всичко са виновни те, другите ;)))

И какво точно ти стана ясно, като погледна блокЪТ? Този блок, макар и неугледен, поне си има ВиК и жителите му не се изхождат в септични ями, като снобите от "новите квартали".

за 1 домакинство за саниране се плаща по 10 000 лева, за 1 100 000 ще са необходими 11 000 000 000 лева. Тези с къщите (както е при мен) си платихме от собствения джоб за саниране на частната си собственост. А за безплатната КОРУПЦИЯ на герберчетата ще плащат всички.

Засега има само 1 милиард, а не 11 така че представи си какво ще е санирането или колко ще се докопат до него?

А ТЕЗИ С КЪЩИ?!?!?!?!

Вече съм ви го казвал поне 10 пъти тоя виц, но той е много актуален: Летял орелът във висините и -не щеш ли- шо да види ? На върха на планината пълзи мазен, дебел охлюв.... -Как стигна до тука-попитал орелът. -Спуснаха ме отгоре-отговорила Лиляна Павлова....