Той поясни, че е време да се повтори "рестартът" - дума, използвана по-рано от Вашингтон да опише политиката на размразяване на руско-американските отношения.

"Сега отношенията ни със САЩ се нуждаят от това, което американците биха нарекли "рестарт no 2" или "рестарт 2.0", посочи той.

Руският външен министър подчерта, че страната му не е заинтересована настоящият период на отношения между Русия и Запада да се проточва до безкрай.

"Ние нямаме никакво желание да продължим войната на санкциите, размяната на удари. Ние няма да продължим да налагаме санкции, само за да дразним някого, както се случва с нашите партньори, когато те приемат по отношение на нас принудителни мерки. Както заяви руският президент Владимир Путин, ние ще мислим за защитата на нашите икономически и други интереси", подчерта Лавров.

В интервюто Лавров припомни, че Путин е подел инициативата за подпомагане на украинците за разрешаване на военно-политическата криза в тяхната страна.

Лавров отчете, че диалог между страните в Украйна има и има резултати от изпълнението на минските договорености.

Русия не чувства никаква изолация, но и не иска да се отказва от сътрудничеството с Европа и САЩ, посочи Лавров.

"Убеден съм, че случващото се сега е временно. Европа и САЩ също печелят доста от сътрудничеството с Русия", припомни Лавров.

Министърът посочи, че само с колективни усилия може да се решат политическите проблеми в света и да се развива най-ефективно и максимално бързо икономиката.

Дипломат номер едно на Москва каза, че според анализи обединените усилия на Русия и ЕС и създаването по предложение на Путин на единно икономическо и хуманитарно пространство от Атлантическия до Тихия океан съществено ще увеличи глобалната конкурентоспособност на Русия и на ЕС.

Дипломатът обвърза настоящото отношение на Запада към Русия с дефицит на западни специалисти по руските въпроси.

Министърът припомни, че не на всички се е понравило, когато Русия след разпадането на СССР постепенно е набрала икономическа сила и е започнала да говори на международната сцена с независим глас, а не просто се е съгласявала с "рецептите" на западните столици, преди всичко на Вашингтон.

Лавров разкритикува западните партньори на Русия, че така и не са успели да преодолеят начина на мислене от епохата на Студената война и преди украинската криза са се опитвали да постигнат договорености с Русия не на основата на равноправието, а въз основа на едностранната изгода.

Той посочи, че САЩ отдавна не са в състояние да решават всичко в света
. Лавров подчерта, че Русия е отворена към всякакви форми на партньорство, които ще бъдат на основата на равноправието, уважението и взаимната изгода.

Министърът увери, че няма да има надпревара във въоръжаването, но предупреди, че безопасността на Русия ще бъде надеждно и адекватно обезпечена.

Накрая Лавров припомни, че Русия отдавна и без каквато и да е коалиция се опитва да помогне на Ирак и на Сирия да се противопоставят на тероризма, като им доставят съвременни оръжия.