Държавата си влезе в ролята и изпълни заповедите за събаряне на четири къщи в ромския квартал, а друга бе съборена доброволно, каза пред журналисти областният управител на Благоевград Бисер Михайлов малко след 13.30 часа, предаде БТА.

Предстои да се разбере къде ще бъдат настанени хората, чийто къщи бяха съборени днес. Областният управител подчерта, че не разполага с лост, за да бъде накаран кметът на общината Минка Капитанова да изпълни своето задължение да настани хората в определен срок.

Вижте снимки>>>

Специализирани автомобили на ВиК, електроснабдяване, пожарната и спешната помощ бяха разположени на входа на ромската махала на Гърмен в очакване на инструкции, съобщи БНР.
На място дойдоха сериозни подкрепления на жандармерията и полицията, които оформиха кордон, за да не могат ромите да преминат обозначителните ленти.

Една от ромките се опита да хвърли детето си на земята пред тежките машини, но бе спряна от полицейските служители.

Според зам.-областния управител на Благоевград Асин Адемов, ромите от квартала са били подведени, след като не са били информирани, че земята, която получават с решение на Общинския съвет, е земеделска и върху нея не трябва да се строи. Той обвини бившия кмет Ахмед Башев, че е измамил хората, а настоящият - Минка Капитанова, че дезертира от проблема.

По думите на Адемов, по времето на кмета Башев, Общинският съвет в Гърмен е взел решение 29 семейства от квартал „Кремиковци” да получат правото да закупят земеделска земя, на която те нямат право да строят, но това не им е обяснено.

Истинска драма!

Така областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който бе на място, коментира картината в ромската махала, когато багерът събори къщите пред очите на плачещи жени, деца и бъдещи майки.

Човешкото отношение в наказателната акция се измерваше с времето, дадено на семействата да спасят дограмата и керемидите на къщите си и да извадят имуществото от тях, предаде БНР. Ромите се заканиха, че ще си построят колиби на мястото на къщите и обвиниха местната власт.

60-те декара общинска земя, върху част от които са изградени незаконните къщи в „Кремиковци“, са със статут "земеделски ниви", призна кметът на Гърмен Минка Капитанова.

По-рано сутринта ромите от кв. "Кремиковци" се събраха в центъра на махалата с бурни викове „Само Бойко ще ни спаси”. Те отправиха апел към премиера да вземе под внимание възникналия проблем и да помогне за неговото решаване.

Ромите се събраха и заедно запяха „Моя страна, моя България”, а жена заплаши с кибрит в ръка, че ще запали лично къщата си, но няма да позволи булдозерите да я съборят.

Жителите на Гърмен обявиха, че ще преминат към гражданско неподчинение, ако не бъдат съборени 4-те постройки в кв. „Кремиковци”.

ДНСК продължава събарянето

ДНСК продължава с изпълнението на издадените през 2011 г. 124 заповеди за премахване на незаконните строежи в кв. "Кремиковци" в Гърмен, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Към настоящия момент са връчени покани за доброволно изпълнение по всички влезли в сила заповеди за премахване. По 89 от връчените покани срокът за доброволно изпълнение е изтекъл. Поетапно се извършват проверки за предприети действия за доброволно премахване. До момента са проверени 63 незаконни строежа и е установено, че в срока за доброволно изпълнение те не са премахнати.

Поради това са предприети действия по принудително изпълнение. За първите четири незаконни строежа е определено принудително премахване да започне днес, а за другите два - на 13 юли т.г.

За всички останали незаконни строежи се извършва законоустановена процедура по принудително премахване - огледи, определяне на стойност, избор на изпълнител и насрочване на дата.

Те ще бъдат премахнати в подходящ период, съобразно възможностите на строителните фирми и ДНСК със съдействието на кмета на община Гърмен, областния управител, дирекцията "Социално подпомагане" и органите на МВР.