Тази възможност породи недоволство сред наследниците на част от земите, които твърдят, че имат решения на съда, признаващ собствеността им, предаде БНР.

Събарянето на незаконните постройки и закупуването на парцелите, върху които да се изградят законни къщи, е една от мащабните мерки, които предприеха държавата и местната власт за успокояване на напрежението между ромите и част от жителите на община Гърмен.

Кметът Минка Капитанова потвърди, че е обявен търг за продажба на имотите, чиято начална цена е 1,10 лева.

"Има направена моментна снимка и се знае кой какво пространство има", каза тя.

Жители на село Марчево, които са имали призната собственост върху земеделски земи в местността “Падарката”, където е ромският квартал, не са били съгласни с процедурата по отчуждаване, извършена през 2002 година със заповед на Мехмед Дикме, тогава министър на земеделието.

През 2005 година 60-те декара държавна земя са прехвърлени безвъзмездно на Общината.

Никой от собствениците не се е възползвал от вариантите за обезщетение с бонове или равностойни земи, потвърдиха от общинската служба по земеделие в Гърмен.

На официална среща с кмета на Общината собствениците са заявили своето несъгласие с предстоящия търг за продажба на обособени парцели в ромския квартал, където са техните земи.

Проверки и събаряне на къщи

В ромската махала "Кремиковци" в Гърмен представители на дирекция "Национален строителен контрол", ЧЕЗ и дирекция "Социално подпомагане" започнаха съвместни проверки.

Специален щаб, създаден по разпореждане на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, търси подходяща сграда за временно настаняване на останалите без жилища ромски семейства. Възможността е преместване на хората в сградите на някои от старите училища, които са закрити.

В неделя част от ромите в квартал „Кремиковци” край Гърмен започнаха доброволно да събарят незаконно построените си къщи, като са съборени четири.

Живеещите в ромската махала са получили над 100 уведомления за доброволно събаряне на незаконните постройки. Заради това, че сами ще трябва да поемат разходите по събарянето на къщите някои започнаха сами да разрушават постройките.

Напрежението в Гърмен започна след масов бой между роми и българи. Тогава полиция и жандармерия блокира селото, за да предотврати втори случай като в Катуница. На място отиде дори и Румяна Бъчварова, която обяви по-късно случая за битов. По случая имаше 6 арестувани.