Комисията проверяваше обстоятелства около Гугушева и фирмите, свързани с членовете на семейството й. Това стана след няколко сигнала, един от които за съмнения за пране на пари.

От 10 членове на комисията 7 са гласували, че липсват данни за извършени дисциплинарни нарушения, един член не е присъствал, един е гласувал „въздържал се”, предаде "Фокус". Така срещу прокурорката няма да бъде образувано дицспиплинарно производство.

Тодоров обаче уточни, че според него има данни за извършени нарушения и той е гласувал „за”.
"ВСС трябва да бъде изключително убедителен с решенията си. Най-лесно беше, за да станем симпатични, да предложим дисциплинарно производство, но ние трябва да бъдем убедителни и да гоним дисциплинарно наказание. Мнозинството мисли, че няма доказателства и аз се съгласявам с тях”, добави той.
По думите на Тодоров са го притеснили противоречивите изявления на Гугушева.
„Дано този случай действа превантивно, тъй като един прокурор трябва да бъде премерен с приказките си”, каза още председателят на етичната комисия.

Работната група е проверила дейността на Галя Гугушева като прокурор, кадровото й развитие и делата, с които се е занимавала, и не е открила те да са свързани по някакъв начин в дейността на фирмите и адвокатското дружество на сина й, съобщи "Правен свят". Освен това, от комисията са разговаряли с представители на ДАНС, защото агенцията е извършвала проверка за пране на пари на адвокатското дружество на Стефан Гугушев. Нарушения тогава не са били открити. От ДАНС са казали, че кантората е била избрана на случаен принцип.

Все пак, още се очакват резултатите от проверките на НАП, инспектората на Върховна касационна прокуратура и Комисията по конфликт на интереси. Само ако там има данни за нарушение, етичната комисия на ВСС ще се самосезира отново и може да промени решението си за Гугушева, предаде БТА.

През декември етичната комисия установи, че Гугушева е допуснала нарушение на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, като не е попълнила правилно свои декларации.

Галя Гугушева беше номинирана от СДС за член на Конституционния съд след скандала с Венета Марковска, чиято клетва бе бламирана от президента. По-късно Гугушева оттегли кандидатурата си, след като ГЕРБ реши, че няма да подкрепи нейната номинация заради сигналите срещу нея.
В същото време изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов разпореди да започне пълна проверка по подозрението за пране на пари от фирми, близки до семейството й. Председателят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов (който междувременно беше поканен за зам.-главен прокурор - б.р.) внесе във ВСС предложение за освобождаване на Галя Гугушева като негов заместник и преназначаването й за редови прокурор.