Блокадата започна в 8 часа и продължи до обяд. Десетки товарни автомобили отказаха да влязат в митницата, а шофьорите им блокираха входа на сградата с искане за бързо разрешаване на проблема.

До момента в митницата се влиза през съседен частен имот, за което шофьорите плащат такса 31 лева.

Абсурдът датира от поне 12-13 години, когато общинският дотогава "Митнически терминал" е приватизиран. През него на ден преминават около стотина ТИР-а,  а Агенция Митници през цялото това време така и не е осигурила свободен достъп до сградата.

"От 12 години плащаме такси на частната фирма. До преди 4-5 години беше 24 лева, вече е 31 лева за превозно средство. Нямаме свободен достъп до държавното учреждение каквото е митницата, а облагодетелстваме частната фирма "Митнически терминал", коментира Илиан Филипов, член на управителния съвет на Съюза на международните превозвачи (СМП).

От съюза още преди седмица изпратиха декларация, в която заявиха намерения за протестни действия.

"Липсата на резултат от двустранните преговори, както и продължителното неглижиране на проблема от страна на Агенция „Митници”, са причина за протестните действия пред административната сграда на митница „Пловдив”, обясни председателят на СМП Йордан Арабаджиев пред БНР.

Общината вече даде съгласието си Агенция „Митници" да промени системата на влизане в пловдивската митница. Държавното учреждение трябва единствено да съгласува искането със сектор „Пътна полиция". Идеята е да се отвори вход за превозвачите откъм бул. „Кукленско шосе", обявиха от общината миналата седмица.

"Казусът е от много години, но вече е намерено решение и предстои неговата реализация, като от два дни фирмата-изпълнител вече започна необходимите измервания", каза за БТА Боян Тодоров, заместник-началник на митница "Пловдив".

Той очаква изпълнението на проекта да приключи до месец-два, за което по думите му имат пълната подкрепа на агенцията "Митници" и обещание за финансиране на проекта.

"Технически това означава, че ще се направи нов вход през терен на митницата и нов изход към Кукленско шосе, като двата потока няма да се пресичат никъде", обясни Тодоров.

Така засега протестите на превозвачите се замразяват, но ако до 20 юли обещанието не бъде изпълнено, ще се възобновят и шофьорите ще блокират Кукленско шосе в Пловдив и достъпа до митницата, предупреди Йордан Арабаджиев.