Демонстрантите са недоволни, че въпреки обещанията, че животните ще бъдат изпратени в спасителен център в Холандия, това не се случва. Tе поискаха оставката на министъра на околната среда и водите.

Самият Нено Димов дойде на протеста и беше посрещнат от множеството със скандирания “Оставка“, съобщи БНР. Той беше посрещнат с викове "Оставка!", "Продажник!", "Мафия!" и "Вие сте позор, оставка и затвор!".

Вижте снимки >>>


"Това, което вече трябва да бъде ясно е, че трябва да се спазват и законите на държавата. Чакахме до петък решението на Общинския съвет с надеждата, че ще бъде в друга посока. Още вчера разпоредих проверка на условията, които има в Пазарджик и районната инспекция по околна среда и БАБХ направиха протокол, който получих днес сутринта, в който казва, че на този етап там има условия, което ми завърза ръцете", обясни министърът пред протестиращите.

Неколцина протестиращи показаха на Нено Димов снимки от мизерните условия, в които живеят лъвовете в зоокъта в Разград, и го попитаха защо не е спазил поетия при протеста през декември ангажимент да предприеме конфискация на лъвчетата, ако общината в не отстъпи от намерението си да ги изпрати в Пазарджик.

Явор Гечев от "Четири лапи" от своя страна заяви, че тази сутрин представители на организацията са се срещнали с премиера Бойко Борисов, който отново е обещал, че ще следи за спазването на обещанието, което даде на 22 декември, животните да заминат за Холандия.
Борисов е поискал от Регионална инспекция по околна среда и водите в Русе и на Българска агенция по безопасност по храните пълно съдействие за конфискуването на лъвчетата от община Разград и се е ангажирал до 20 дни животните да заминат за спасителния център.

Гечев отбеляза, че защитниците на животните ще предприемат правни действия срещу общините Разград и Пазарджик, които си разменят лъвчета без да имат условия и законово право да ги отглеждат. След изявлението протестиращите обявиха, че подготвят жалби, които да внесат в МОСВ - "за да им задръстят деловодството".