Скандалът около името му избухна в петък, след като в медии се получи файл от поща boikocvetanov@net.hr, с подател „Naiden Boikov”, със СРС-та, за които се твърди, че са истински.

PDF файлът бил придружен от думите „Истината винаги излиза наяве”.

Споменават се имената на двама членове на ВСС - бившият зам.-главен прокурор Камен Ситнилски и Румен Боев, избрани от квотата на прокуратурата, както и окръжен и апелативен прокурор на два града.

От разговорите излиза, че Ситнилски и Боев са били назначени чрез манипулиране на избора. Двамата прокурори са обсъждали със свои колеги да гласуват за двамата бъдещи членове на ВСС.

Прокуратурата започна проверка.

Възмущението на магистратите

По-късно Асоциацията на прокурорите направи изявление по повод скандала, в което заявиха, че актът на изнасяне на компрометираща информация е посегателство срещу тях в момент, когато печелят обществено доверие и показват реформаторски подход.

"Прокуратурата отново беше поднесена на изостреното в момента обществено внимание по един недостоен за демократична и правова държава механизъм. Провокира се изграждането на обществено мнение, че проведеният избор на членове на ВСС от прокурорското Общо събрание е опорочен, чрез тиражиране на неясни факти, достатъчни само да пораждат съмнения, девет месеца след визираното събитие и при нагнетено от социални проблеми обществено напрежение", се казва още в изявлението.

От Управителният съвет на асоциацията подчертават, че тя е била непосредствен участник в процеса на избиране на членове на ВСС от професионалната квота на прокурорите заедно с много други неправителствени организации. Тогава не е имало никакви сигнали, които да сочат на опорочаване волята на гласувалите, а легитимността на проведения избор не е бил оспорван или поставен под съмнение.

"Изтъкването на личните и професионални качества на кандидати в хода на предизборна кампания е необходим и допустим прийом във всяка надпревара. А според членовете на Асоциацията качествата на избраните членове на ВСС от прокурорската квота са неоспорими", изтъкват още от асоциацията.

Тази сутрин, след като протестиращи срещу правителството пиха кафе за здравето на министрите, част от тях отидоха пред Съдебната палата, за да поздравят с "Добро утро" главния прокурор Сотир Цацаров. Те поискаха имунитета на лидера на "Атака" Волен Сидеров.