Миналата седмица, отново в Париж, се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи. Благодарение на съгласуване между властите и организаторите на демонстрациите, те се състоят в дни, в които няма футболни срещи в столицата и полицията не е извънредно ангажирана с възможни терористични заплахи, съобщи Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Вижте снимки >>>

Днешният 1,6-километров регламентиран марш започна на площада пред Бастилията, където вече бяха стотици екипирани полицаи, и продължи до бреговете на р. Сена.

Повечето от превантивно задържаните са носили предмети, които можели да бъдат използвани, за да се замерят органите на реда, заявиха от френската полиция.

По-рано днес френският президент Франсоа Оланд повтори намерението си социалистическото правителство да въведе реформите, които според хора в самата му партия съвсем не са социалистически.

Мерките улесняват наемането и уволняването на хора и според различните протестни движения са изцяло в полза на бизнеса и лишават от права трудещите се.

Консервативната опозиция от своя страна смята реформите за недостатъчно „гъвкави”, за да насърчат повече заетост и да улеснят предприемачите.

Френският кабинет не може да събере достатъчна подкрепа за реформите в парламента, като сред противниците им са депутати от самата управляваща Социалистическа партия. Така правителството се принуди да въведе текстовете в законодателството с извънреден президентски указ на Оланд, заобикаляйки гласуването в парламента.

Реформите провокираха активизацията на леви политически движения в страната, включително такива с анархисти и антиинституционален характер.

За разлика от профсъюзите, те не само оспорват легитимността на промените в трудовия кодекс, разглеждани като покровителство за бизнеса, а критикуват цялостния характер на политическия процес и обществения договор заради върховенството на неолибералните икономически доктрини в тях.

Предишната протестна демонстрация на 14 юни доведе до раняването на 26 полицаи, двама от които влязоха в болница. Органите на реда бяха нападнати от маскирани протестиращи.