Френското правителство реши да заобиколи долната камара на парламента и да наложи либерализиране на трудовото законодателство с указ, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Решението, обявено от премиера Манюел Валс, бе предшествано от седмици на улични протести.

Планираната реформа разедини управляващата Френска социалистическа партия, като група нейни депутати отказа да одобри съответния законопроект.

За да наложи оспорвания законопроект, правителството ще използва член 49-3 от френската конституция, разрешаващ приемане на реформи чрез указ.

Вот на недоверие

Консервативната опозиция отговори, внасяйки искане за вот на недоверие срещу правителството, което принуждава Валс да защити мерките си, благоприятни за бизнеса.

Очаква се той да оцелее при вота, насрочен за четвъртък, 12 май, тъй като е малко вероятно депутатите на управляващата партия да застрашат стабилността на правителството въпреки несъгласието си с трудовата му политика, отбелязва Асошиейтед прес. Реформата все пак ще трябва да бъде обсъдена в Сената.

Промените трябва да улеснят наемането и освобождаването на служители, да отслабят някои правомощия на синдикатите и да смекчат правилата, регламентиращи 35-часовата работна седмица в страната.

Президентът Франсоа Оланд изрази надежда, че те ще насърчат компаниите да наемат персонал.

Държавният глава заяви по-рано, че може да обмисли кандидатирането си за втори мандат при изборите догодина, само ако постигне успехи в борбата с безработицата, превишила 10 процента.

Проектът среща яростна съпротива, особено от синдикатите и младежки организации, припомня ДПА. В цяла Франция стотици хиляди хора се включиха в улични протести срещу него, а малки групи влязоха в сблъсъци с полицията.

За четвъртък са планирани нови демонстрации, организирани от седем синдиката и младежки сдружения.