Шестимата арестувани бяха задържани за 24 часа в Трето РПУ в София. По-късно обаче четирима от тях бяха освободени. Вечерта бяха пуснати и последните двама, между които и Асен Генов. Той отказа да коментира дали е изрисувал паметника, като уточни, че всички са оказали съдействие на полицията и са отговорили на зададените въпроси.

Арестът в четвъртък сутринта

За ареста пръв сам съобщи блогърът и активен участник в антиправителствените протести Асен Генов.

В профила си в социалната мрежа Facebook той е написал около 5,50 ч. "Задържаха ни в трето рпу", малко преди да му бъдат отнети личните вещи.

Вижте паметника след акцията >>

Пред Нова телевизия вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни, че патрул на полицията заварил около 5 ч. Генов и още няколко души да рисуват със спрей.

"В зависимост какво установи проверката, ще се вземе решение какво може да се предвиди като обвинения, но при всички положения това е вандалски акт, който е недопустим", коментира Йовчев.  

Той призова да се изяснят обстоятелствата, за да се квалифицира постъпката.

Директорът на СДВР Ивайло Спиридонов каза пред БНР, че шестимата били "въоръжени" със спрейове и ръкавици.

"Разпоредили сме на полицаите да не се интересуват кой е блогър и кой е активен участник в протестите, а лицата, които нарушават обществения ред с вандалски прояви или престъпления, да се задържат по съответния ред, така че кой е извършвал тези прояви не ги интересува
", добави Спиридонов.

По-късно пресцентърът на МВР разпространи официално съобщение, в което се казва, че шестимата задържани са - А.Г. (44 г.), Н.С. (36 г.), Д.С. (21 г.), Ж.З. (42 г.) и две жени - М.Г. (34 г.) и Ц.С. (40 г.), всички от София.

Ж.З. и Ц.С. били известни на полицията за хулиганство. При последвалите обиски и оглед на място били открити няколко спрея и латексови ръкавици.

Срещу шестимата бе образувано е досъдебно производство по чл.325 от НК. Според него - "който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание".

Предстои доклад на материалите в Софийска районна прокуратура, уточниха от МВР.

Асен Генов е граждански активист и блогър, част от екипа на Politikat.net, които измерват обещанията на властта чрез т.нар. Бойкометър.

Той е и едно от лицата, които създадоха антиправителственото движение "Протестна мрежа".

"Ранобудните студенти", окупирали Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", очакват МВР да обяви ясни мотиви за задържането на шестимата.
От съобщението им стана ясно, че сред тях има двама от участниците в окупацията.


АНКЕТА: Одобрявате ли акцията на "Позитано" 20?