Вчера той изпрати до главния прокурор Сотир Цацаров отворено писмо, в което поиска публичен отговор дали са разрешавани и прилагани Специални разузнавателни средства спрямо него в качеството му на министър.

Днес от пресцентъра на прокуратурата излязоха с лаконично съобщение, в което се казва:

"Г-н Ненчев има качество на обвиняем по досъдебно производство, наблюдавано от Софийска градска прокуратура и по досъдебно производство, наблюдавано от Военно-окръжна прокуратура – София. По нито едно от тях спрямо обвиняемия Ненчев не са използвани Специални разузнавателни средства (СРС) по искане на прокуратурата. Отговорът на всички други, поставени от министъра в оставка въпроси, се съдържат в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за специалните разузнавателни средства, чийто текстове са общодостъпни".

Ненчев пита още дали лицата, които евентуално са го подслушвали, имат съответното ниво за достъп до класифицирана информация, включително такава от НАТО, която той е получавал ежедневно.

Министърът в оставка се интересуваше и къде е отивала информацията, която ежеседмично му е докладва от служби "Военна информация" и "Военна полиция", от националния команден пункт на БА и компетентните органи в МО и щаба на отбраната.

Ненчев подозира, че е подслушван от началото на мандата

Днес, малко преди отговора от прокуратурата, Николай Ненчев допусна пред журналисти, че е вероятно да е бил подслушван, откакто е министър. Попитан как е стигнал до извода, че спрямо него са прилягани СРС-та, той заяви, че е останал с такива впечатления от някои обвинения, както и от други сигнали.

"На прокуратурата вярвам, друг е въпросът дали вярвам на главния прокурор", коментира Ненчев.

Срещу него бяха повдигнати две обвинения. Първото е, че не е изпълнил два договора с руското АО „РСК МИГ“ за ремонт на двигателите на самолети "Миг-29" на стойност 3 773 000 евро. Според държавното обвинение така министърът не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС.

Второто обвинение е за обществена поръчка за за доставка на дрехи за военнослужещи, от които настъпили значителни вредни последици за ведомството в размер на 259 773 лв.