Фактът е, че 33 години от започването на строежа в Белене в момента има един гьол. Сега има просто една дупка и похарчени пари, няма една жица и един стълб, добави той.

По думите му още със започването на проекта са направени най-големите нарушения – за вече изградена почти до покрив, с платено оборудване, изведнъж се взима решение да бъде продължено строителството, съобщиха КРОСС и "Фокус". За това обаче нямало нови конкурси нито за технология, нито за изпълнители.

"После решават, че тази технология е остаряла. Вместо да се направи нов конкурс, да дойдат всички - руснаци, американци, французи, китайци, всички, които се занимават с тази дейност, те решават да вземат огромен кредит, който ние трябва да връщаме – половин милиард, а всички данъкоплатци до момента сме дали 120 млн. по този кредит, да разрушат направеното и да правят нещо ново. Отново без конкурс", подчерта Борисов.

Той бе категоричен, че БСП и правителството на Тройната коалиция не са искали да строят АЕЦ „Белене”.
"2006 г. е сключен договор за строителство. В него пише, че се дава година срок, за да бъде подписан истинският договор, който е с цена и всичко останало. Ако те искаха строителство, 2007 г. при заложени в бюджета на Русия пари, с които този проект да стартира, към 2009 г. щеше да е стигнато до 20 метра над земята. Умишлено не са подписали договора и не са започнали строителството", подчерта министър-председателят.

"Дори Георги Първанов им каза, че е трябвало да приемат ескалация. И ако са искали да приемат ескалация, ако са искали цена, ако са искали да има централа, щяха да са подписали още 2007 г. и ние щяхме да я достроим, както достроихме "Цанков камък". По същия начин правим и "Дунав мост 2", добави той, цитиран от БГНЕС.
Премиерът обясни, че преди три години истински са се надявали, че ще може да се продължи проектът и заедно с премиера Владимир Путин търсили решение.

Според Борисов, „Южен поток” е най-изгодното съоръжение за България, както и „Набуко” -  "правиш една тръба, зариваш я и всяка година взимаш такса от нея". 

Борисов обясни и защо предназначения за Белене реактор ще отиде като 7-и в Козлодуй. "В момента в АЕЦ "Козлодуй" имаме цялата инфраструктура, изградени преносни системи, имаме хиляди атомни инженери. Шести и седми реактор са най-важните за икономиката на България – жизнено важен за след 20 години за нас ще бъде Седми блок в "Козлодуй", обясни той.

Според него, отношенията ни с Русия няма да се влошат след българското решение за спиране на „Белене”.
"С руснаците ще бъдем в дружески отношения. След проведените днес срещи на министър Добрев стана ясно, че и те са си отдъхнали, защото с непрекъснатите удължавания отношенията ни бяха поставени на кантар, което е недопустимо", обясни той. 
От срещата на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев с руските власти се разбра и че цената на газа за България ще бъде намалена с малко повече от 11% от 1 април.
Късно вечерта Борисов и Добрев дадоха пресконференция в Министерски съвет, на която стана ясно, че ускоряването на проекта за газопровод "Южен поток" е цената на "сделката", благодарение на която България е успяла да договори 11% отстъпка. 

Премиерът благодари на Путин, че удържал на думата си и в дружеска атмосфера са намерени възможно най-прагматичните варианти и за "Южен поток", и за АЕЦ "Белене". "Руснаците много отдавна са стигнали капитализма – те и в момента си печелят по 1,2 млрд. евро от газа, който продават на България. Кой ще си затвори такъв пазар, за да се скара с България", запита Борисов. 

Срокът е до края на април да започват всички тези процедури, за да не ходим по съдилища, добави той.

Както се разбра, на разговорите в Русия днес изобщо не е ставало дума за някакви компенсации, които България ще дължи за нещо. По-рано се появиха неофициални коментари в руската преса, според които Русия може да поиска компенсации за 1 млрд. евро.