В хода на делото в районния съд в московския район Хамовники прокурорът
поиска за всяка от подсъдимите наказание от 3 години лишаване от
свобода.

Съдът постанови, че подсъдимите "са извършили грубо нарушаване на обществения ред, изразяващо се в явно неуважение към обществото, предаде ДПА, цитирана от БТА. Съдийката Марина Сирова не видя в действията на пънкарките политически мотиви, каквито те изтъкваха в хода на процеса. Изпълнителките твърдят, че са искали да протестират срещу тесните връзки между Путин и Църквата.

Присъдата бе мотивирана с това, че "на 21 февруари Толоконникова, Самуцевич и Альохина и редица други неустановени лица с маски са се появили в храма "Христос Спасител" в неподходящо облекло. Те са се покачили на амвона, приближили са се към олтара и с помощта на донесена от тях усилвателна уредба в течение на около една минута са крещяли ругателни думи, оскърбяващи присъстващите, размахвайки същевременно ръце и крака."
Съдийката оцени като "богохулна" песента "Богородице, Дево, прогони Путин!", която трите млади жени изпълниха по време на импровизираната си акция в стил флаш-моб.

22-годишната Надежда Толоконникова, 24-годишната Мария Альохина и 30-годишната Екатерина Самуцевич - изслушаха присъдата с белезници на ръце и в зона за подсъдимите, наподобяваща стъклена клетка в съдебната зала. Докато съдийката четеше присъдата в съдебната зала няколко души започнаха да скандират: "Това е срам, това е несправедливост", предаде Франс прес. Четенето на присъдата продължи близо три часа.

По-рано в интервю за руския опозиционен вестник "Новая газета", Толоконникова от "Пуси райът" заяви, че въпреки присъдата трите момичета вече са спечелили делото. "Защото ние, руснаците, се научихме как да разгневим властите, как да говорим без страх по политически въпроси", каза пънкарката.
От вчера съдията по делото Марина Сирова е под "държавна охрана" заради отправени към нея заплахи.

Засилено полицейско присъствие имаше днес около сградата на съда. Полицаи връщаха обратно всички автомобили и пешеходци, които се опитваха да достигнат сградата. Наоколо бяха паркирани над 10 автобуса, пълни с полицаи от частите за борба с масови безредици, разказаха очевидци. В крайна сметка бяха арестувани най-малко 60 души, сред задържаните са опозиционните активисти Сергей Удалцов и Гари Каспаров.
Днешните събития бяха отразявани от над 100 журналисти.

В същото време, в 35 града в света, включително Париж и Вашингтон, бяха организирани протести в знак на подкрепа за руските пънкарки. Четири феминистки в Украйна, едната от тях - гола до кръста - използваха моторна резачка, за да срежат дървен кръст на централния площад в Киев. "Сега хората, които почитат кръста, искат да пратят в затвора невинни", казва Анна Гудсол, водачка на групата, повалила високия близо 6 метра кръст, издигнат на площада по време на Оранжевата революция.

Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, отказа коментар за присъдата, предаде ДПА. Путин неведнъж е заявявал, че не иска да влияе над съда в процеса срещу "Пуси Райът", каза говорителят. "Това е решение на съда", добави Песков.
Президентът вече заяви, че съдът трябва да бъде снизходителен към пънкарките, но подчерта, че ако бяха "осквернили светиня" в Израел или Кавказ, срещу тях е щяло да има народен съд.

Руската православна църква призова властите да проявят "снизхождение". "Без да поставяме под съмнение легитимността на решението на съда, ние молим държавните власти да проявят снизхождение в рамките на закона", съобщи църквата в комюнике, цитирано от агенция РИА "Новости".

В защита на Pussy Riot вече се изказаха множество световни музиканти, голям брой депутати от Бундестага, кметът на Рейкявик и други.

В Русия малцина изпитват симпатия към действията на трите пънкарки. Но опонентите на Путин представиха процеса като част от по-голяма кампания срещу опозицията и критиците на Кремъл, организирана от бившия агент на КГБ (Владимир Путин - б.р.), посочва Ройтерс.

У нас поддръжници на групата сложиха качулки върху главите на войниците на Паметника на Съветската армия в София. Посланието на анонимните автори е адресирано до посолството на Русия, българското правителство, парламента и медиите -  да бъдат освободени трите млади жени.

Междувременно руското посолство в Лондон обвини британската полиция, че не е предприела действия, за да предотврати атака срещу сградата на консулската служба, извършена от група активисти, протестиращи срещу подкрепата на Москва за режима на сирийския президент Башар Асад, предаде Ройтерс. Обвиненията бяха отправени в момент, когато 40 души с маски на главите демонстрираха пред посолството на Москва срещу присъдите на "Пуси райът".

Съдът потвърди 100-годишна забрана за гей паради

Московският градски съд потвърди забраната на гей паради в руската столица през следващите 100 г. Организаторите възнамеряват да обжалват решението пред Европейския съд по правата на човека. На тях в Русия се гледа с много лошо око. До 1993 г. там хомосексуалността бе смятана за престъпление, а до 1999 – за ментално заболяване.
Гей парадите, които руските хомосексуалисти се опитват да организират от 2006 г. насам, са забранявани от властите и безцеремонно разпръсквани от полицията.