Съдия Ивета Парпулова постанови ефективна присъда от 1 година затвор и 5000 лева глоба за Ахмед Муса Ахмед, съобщиха "Фокус" и БГНЕС. Към наказанието се приобщават и 3 години от предишна условна присъда.
Така Ахмед трябва да  лежи в затвора 4 години при първоначално строг режим.

Вижте снимки от процеса>>>

Условни присъди и глоби в размер на по 3000 лева получиха Саид Мутлу – имам на град Сърница, и районният мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих. Те са посочени за виновни в разпространение на антидемократична идеология и участие в нерегистрирана по законно установения ред в страната организация.

За останалите 10-тима подсъдими съдът постанови административно наказание глоба, тъй като те имат обвинение само за членуване в нерегистрирана организация. За девет от подсъдимите глобата е в размер на по 2000 лева, а десетият е глобен с 3000 лева.

С решението си пазарджишките магистрати изцяло удовлетвориха исканията на прокуратурата. В края на януари държавното обвинение поиска ефективна присъда за Ахмед Муса Ахмед, две условни и 10 глоби.

След произнасяне на присъдите се създаде напрежение извън съдебната зала, между поддръжници на имамите и граждани, присъствали на съдебния процес, предаде Дарик радио.

Напрежението се прехвърли и пред Съдебната палата в Пазарджик, когато над 150 души, подкрепящи имамите, с крясъци и викове започнаха да ги защитават. До сблъсъци не се стигна заради намесата на полицията. По мнение на адвокатите, присъдите ще бъдат обжалвани в законовия 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Един от осъдените имами, Али Хайрадин заяви, че целият процес е поръчков.

Делото започна през септември 2012 година.

Повдигнатите обвинения са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма.

Обвинението бе изградено основно върху свидетелските показания на защитени свидетели, които са били внедрени сред обвинените имами. Обвинителният акт е над 90 страници, като почти всички над 30 явни свидетели се отрекоха от първоначалните си показания, дадени пред съдия.